17:46 01.12.2016

Нотаріальна палата України виступає проти скасування мінімальної межі оплати послуг

3 хв читати
Нотаріальна палата України виступає проти скасування мінімальної межі оплати послуг

Нотаріальна палата України виступає проти скасування указу президента України від 10 липня 1998 року "Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій", що приведе до скасування мінімальної межі оплати нотаріальних послуг.

"Нотаріальна палата України підтримує прагнення влади в питаннях дерегуляції та спрощення механізмів ведення бізнесу, але тут треба наголосити, що нотаріус не є підприємцем і не може займатися нічим іншим, окрім своєї сфери діяльності. Звертаємо увагу, що скасування указу президента можливе лише за умови напрацювання законопроекту на цю тему", - сказав президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Йдеться про рішення Кабміну від 23 листопада про скасування мінімального розміру оплати послуг нотаріуса, встановленого цим указом президента на рівні 1%. Тепер має бути підготовлено проект про скасування цього указу, який має підписати президент.

Віце-президент Нотаріальної палати Ольга Оніщук заявила, що таке рішення може призвести до знищення державного нотаріату України, що вплине на життя громадян, скорочення робочих місць, які створюють нотаріуси, зростання корупційних ризиків у сфері реєстрації прав на нерухоме майно.

"Втрати державного бюджету сягатимуть 250 млн грн. Варто зауважити, що ці кошти нотаріуси сплачують до місцевих бюджетів", - зазначила вона.

О.Оніщук наголосила, що на сьогодні у державних нотаріусів однакові тарифи з приватними. "Державні нотаріуси справляють державне мито, а приватні - плату у розмірі державного мита. Після скасування указу державний нотаріат коштуватиме значно дорожче, ніж приватний, і це призведе до його занепаду", - пояснила нотаріус.

Член ради Нотаріальної палати Кирило Нехимчук звернув увагу на те, що нотаріус не має можливості вільного ціноутворення і не повинен її мати. "Вільне ціноутворення, неврегульоване державою, веде безпосередньо до цінової конкуренції. А цінова конкуренція - це зубожіння нотаріату, а убогий нотаріус так само небезпечний для держави, як і вбогий суддя, вбогий прокурор або вбогий детектив НАБУ", - сказав він.

На його переконання, держава не має права просто так самоусунутися від регулювання оплати нотаріальних дій й обов'язково спільно з Нотаріальною палатою має встановлювати норми, правила та критерії межі оплати здійснюваних нотаріальних дій.

Член ради організації Дмитро Кирилюк допускає, що скасування мінімальної межі плати за вчинення нотаріальних дій може бути вигідне особам, які планують масово скуповувати земельні ділянки у селян у разі скасування в 2017 році мораторію на відчуження земельних ділянок. "Ці особи зможуть за безцінь скупити земельні ділянки, а потім їх перепродати. При цьому витрати на нотаріальне переоформлення таких земельних ділянок мають бути мінімальними", - зазначив він.

Крім того, на його думку, особи, які хочуть приховати своє майно від декларування, хочуть мати можливість із мінімальними витратами переоформляти його на родичів і інших близьких людей.

"Подорожчають соціально значущі нотаріальні послуги: посвідчення доручень, заповіти, заява про згоду на виїзді дитини за кордон, копій різних документів. Крім того, зараз у 99% випадках консультація нотаріуса є безкоштовною", - сказав Д.Кирилюк, говорячи про можливі наслідки такого рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА