13:09 06.12.2016

"Спецтехноекспорт" нарощує інвестиційну підтримку перспективних оборонних розробок

3 хв читати

ДП "Спецтехноекспорт" реалізує стратегію переходу до торгово-інвестиційної корпоративної моделі й нарощує інвестиційну підтримку перспективних оборонних розробок, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор "Спецтехноекспорта" Павло Барбул.

"У 2016 році нам вдалося реалізувати велику частину стратеги компанії з переходу від моделі роботи зовнішньоторговельного підприємства до торгово-інвестиційної корпоративної моделі. Сьогодні ми відкриті до співпраці з усіма приватними й державними компаніями, в яких є перспективна ідея й чітке бачення її реалізації, або ж прототип виробу військового чи спецпризначення. Акценти в нашій роботі за кордоном, як в Азії, так і в Європі і США, також все більше зрушуються у бік кооперації, а не традиційних експортно-імпортних угод", - сказав глава "Спецтехноекспорту" в інтерв'ю агентству.

Серед найбільш значущих інвестиційних проектів, які нині просуває компанія, П.Барбул виділив проект із створення безпілотного тактичного багатофункціонального транспортного засобу "Фантом" : "Це ініціативний проект "Спецтехноекспорту", який уже дав поштовх до системної роботи військових за визначенням ролі й місця безпілотної наземної техніки в українській армії", - відмітив співрозмовник агентства.

За його словами, на сьогодні "Фантом" вже зацікавив ключові українські силові відомства як платформа для створення різних модифікацій наземних беpпілотників. Функціонал нової розробки передбачає: вогневу підтримку армії, розвідку, чергування на блокпостах, доставку амуніції і зброї в непрохідних зонах, евакуацію поранених, участь в розмінуванні. "Фантом" можна використовувати як автономно, управляючи через радіосигнал або оптоволоконний кабель до 5 км, так і в комплексі з командним центром, розташованим у бронеавтомобілі, а також з БПЛА, - уточнив П. Барбул.

"Зараз на "Фантом" встановлюються додаткові види озброєння і системи спостереження, після чого почнуться випробування нової машини військовими", - повідомив він.

Серед висококонкурентних ринкових проектів компанії глава "Спецтехноекспорта" також виділив проекти із створення сучасних бойових модулів "Тайпан" і "Кастет".

П. Барбул уточнив, що розроблений на замовлення партнера з Азербайджану "Тайпан" має систему управління вогнем і гідростабілізацію, що не поступаються західним аналогам. Уперше представлена восени на міжнародній виставці ADEX-2016 у Баку розробка також може бути затребувана українськими військовими: "Завдяки встановленій системі дистанційного керування, а також можливості управляти через оптико-волоконний кабель, на фронті "Тайпан" може служити статичною вогневою точкою. Таким чином, можна створювати цілі лінії оборони, якими солдати управлятимуть видалено із спеціально обладнаних укріплень. Вогнева потужність, системи спостереження і ідентифікації вогневих точок супротивника зможуть зробити багато роботи, мінімізуючи риски для життя військовослужбовців", - відмітив він.

Бойовий модуль "Кастет" створений спільно з Житомирським бронетанковим заводом (ЖБТЗ) і презентований навесні на міжнародній виставці озброєнь в Індії, уточнив він.

"Що дуже важливо - комплектуючі для цих бойових модулів виготовляються в Україні", - підкреслив він, додавши: "Завдяки успішно виконаній роботі, ми вже уклали угоду вартістю $2 млн на комплектацію бойових модулів іноземних замовників нашими системами управління вогнем, системами стабілізації озброєння та інтерфейсом".

Як повідомив співрозмовник агентства, до інвестиційних пріоритетів "Спецтехноекспорту" входять також інноваційні проекти із створення БПЛА.

"Зокрема, це багатоцільові комплекси Observer, Sparrow, Anser, квадрокоптери військового і спеціального призначення. На сьогодні Sparrow вже пройшов усі випробування. Справа за фінансуванням. Планується, що вже незабаром комплекс буде поставлений у збройні сили", - сказав він.

Як відмітив П. Барбул, за останні два роки "Спецтехноекспорт" налагодив співпрацю з розробниками повітряних і наземних безпілотних систем, комплексів протидії БпЛА, науково-дослідними і конструкторськими центрами в космічній сфері, розробниками засобів РЕБ, сучасних засобів ураження. Також компанія активно співпрацює з виробниками портативних радарних комплексів для ведення спостереження за прикордонними зонами, морськими узбережжями, стратегічними об'єктами.

"Усі розробки з нашою участю ведуться в ініціативному порядку без держфінансування. Масштабніші проекти можуть бути реалізовані лише в рамках державного цільового фінансування або залучення приватних інвестицій", - резюмував він.

ДП "Державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство" (ДГЗП) "Спецтехноекспорт" - один з провідних спецекспортерів України. З грудня 2010 року за рішенням уряду входить до складу держконцерну "Укроборонпром".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА