11:46 16.12.2016

Список посадових осіб "Укрзалізниці" з доступом до держтаємниці необхідно переглянути

2 хв читати
Список посадових осіб "Укрзалізниці" з доступом до держтаємниці необхідно переглянути

Список посадових осіб ПАТ "Укрзалізниця" з правом доступу до державної таємниці має бути переглянуто, вважає заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк.

Під час оперативної наради з керівництвом ПАТ щодо кібератаки на сервери "Укрзалізниці" він також додав, що роботу з безпеки в системі "Укрзалізниці" має бути посилено.

"Ми ініціюємо проведення розслідування, я тримаю його на особистому контролі. Ця атака не є першою, але ніяких висновків з попередніх загроз зроблено не було. За підтримки керівництва міністерства над усуненням наслідків хакерської атаки, а також над посиленням інформаційної безпеки в "Укрзалізниці" залучені провідні фахівці", - наводить слова Ю.Лавренюка прес-служба міністерства.

Він додав, що 16 грудня відбудеться нарада за участю керівників державних компаній і підприємств інфраструктурної галузі щодо посилення інформаційної безпеки.

Перший заступник міністра інфраструктури Євген Кравцов, у свою чергу, повідомив, що Національна поліція, СБУ та Кіберполіция розслідують хакерські атаки на сервери "Укрзалізниці". Він наголосив, що безпека в системі залізниці, зокрема й інформаційна, є важливою складовою національної безпеки.

"Міністерство ініціює проведення службового розслідування із залученням правоохоронних органів та СБУ. Якщо підтвердиться, що атаки здійснювались на замовлення сил з-за меж України, їх треба розглядати як частину комплексної хакерської атаки проти ресурсів органів державної влади", - зазначив Є.Кравцов.

Він також наголосив, що ситуація із забезпеченням паливом має бути на особливому контролі з боку керівництва "Укрзалізниці" і ніякі атаки на сервери не є причиною для перебоїв у постачанні палива.

"Україна входить у період новорічних свят, керівництво "Укрзалізниці" має забезпечити належний рівень запасів палива, щоб пасажирські та вантажні перевезення здійснювалися без перешкод. Відсутність палива - це те, що зупинить залізницю, ніякі атаки не потрібні", - резюмував Є.Кравцов.

Як повідомлялося, В.Бальчун у четвер, 15 грудня, поінформував на своїй сторінці в мережі Facebook про хакерські атаки та погрози на адресу її менеджменту. Пізніше під час брифінгу, що відбувся того самого дня, він повідомив, що денній атаці передувала атака на шість серверів Придніпровської залізниці в ніч із 14 на 15 грудня.

Крім того, міністр інфраструктури Володимир Омелян у четвер повідомив, що атаки на інформаційну мережу ПАТ "Укрзалізниця" вчинили хакерські групи з України на замовлення невстановленої особи з Санкт-Петербурга (РФ).

У четвер удень в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в регіональних філіях "Укрзалізниці" склалася критична ситуація з постачанням дизельного палива, що може спричинити зупинку перевезень вантажів залізницею в масштабах усієї країни. "Укрзалізниця" спростувала цю інформацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА