17:27 19.12.2016

КС відкрив провадження у справі про конституційність конфіденційності стенограм засідань Кабміну

2 хв читати
КС відкрив провадження у справі про конституційність конфіденційності стенограм засідань Кабміну

Конституційний суд (КС) відкрив провадження у справі про конституційність конфіденційності стенограми засідання Кабінету Міністрів за зверненням уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмена) Валерії Лутковської й готується розглянути його на пленарному засіданні.

"За поданням Валерії Лутковської КС розгляне питання щодо конституційності норми закону, якою в абсолютній формі обмежено доступ до інформації... Ухвалою колегії суддів КСУ за поданням омбудсмена відкрито конституційне провадження у справі, а також здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сторінці уповноваженого в соцмережі Facebook у понеділок.

На офіційному сайті КС також повідомляється, що відповідне конституційне звернення уповноваженого перебуває на розгляді, відкрито конституційне провадження у справі та здійснюється його підготовка до розгляду на пленарному засіданні суду.

Дата розгляду справи при цьому не повідомляється. Справа також відсутня в проекті порядку денного суду на 20-22 грудня, оприлюдненого на сайті КС.

Як повідомлялося, В.Лутковська просить визнати неконституційними положення Конституції України та закону "Про Кабінет Міністрів України", що передбачають, що стенограма засідання уряду має конфіденційний характер.

"Уповноважений звернулася до Конституційного Суду України з проханням визнати таким, що не відповідає положенням ч. 1 ст. 8, ч. 2 у поєднанні з ч. 3 ст. 34 Конституції України положення ч. 9 ст. 46 закону України "Про Кабінет Міністрів України" у частині, що передбачає, що стенограма засідання Кабінету Міністрів України є внутрішнім робочим документом Кабінету Міністрів України, який має конфіденційний характер", - повідомила прес-служба омбудсмена 19 жовтня цього року.

У омбудсмена зазначили, що оскаржуване положення встановлює абсолютне обмеження права незалежно від того, чи вимагають цього захищені інтереси, виключає можливість забезпечувати баланс інтересів у кожному конкретному випадку з урахуванням особи запитувача, характеру інформації, що міститься у відповідній стенограмі, ролі такої інформації в суспільній дискусії щодо значущих для суспільства питань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА