20:32 20.12.2016

ВР прийняла поправки до Бюджетного кодексу для держбюджету-2017

2 хв читати

Верховна Рада у вівторок ухвалила законопроект №5131 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів), необхідний для ухвалення закону про державний бюджет на 2017 рік.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таку пропозицію проголосували 244 народні депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Закон передбачає передачу до держбюджету з місцевих бюджетів видатків на підготовку в ПТУ з низки професій загальнодержавного значення, перелік яких затверджує Кабмін, одночасно відносячи на видатки місцевих бюджетів утримання шкіл, нарахування учителям.

Окрім того, документ надає право уряду розподіляти резервні кошти освітньої та медичної субвенцій і визначати напрями використання таких видатків.

Закон передбачає також системну підтримку сільського господарства на наступні п'ять років на рівні не менше ніж 1% випуску сільгосппродукції, зокрема спрямування у 2017 році 10% цієї суми на закупівлю у вітчизняних виробників сільгосптехніки і обладнання зі збільшенням цієї суми до 15% у 2018 році.

Серед інших нововведень, на які уряд звертав увагу в пояснювальній записці до законопроекту, надання права у випадках проведення в Україні антитерористичної операції, введення воєнного або надзвичайного стану не застосовувати вимоги Бюджетного кодексу про граничну величину загального обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу у розмірі 60% від ВВП.

Критики документа пояснили свою позицію побоюваннями за місцеві бюджети, на які, на їхню думку, перекладається надто багато фінансових зобов'язань, не підкріплених відповідними ресурсами.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відповідаючи на критику депутатів про неможливість місцевих бюджетів нести видатки, що перекладаються на них із держбюджету, наголосив, що фінансовий ресурс місцевих бюджетів у 2017 році становитиме 424 млрд грн, що на 86 млрд грн, або 28%, перевищує показник 2016 року.

За його словами, доходи місцевих бюджетів наступного року збільшаться на 25% - до 185 млрд грн.

Прем'єр наголосив, що за відсутності видатків, які уряд пропонує розподіляти на місцях, місцеві бюджети нарощують депозити. "Коли нема куди витрачати (доходи - ІФ), вони переходять на депозити", - заявив В.Гройсман.

Він повідомив, у Запоріжжя на депозитах – 724 млн грн, у Харкова - 520 млн грн, Львова 496 млн грн, Вінниці - 270 млн грн, Миколаєва - 300 млн грн, Білої Церкви - 100 млн грн.

Прем'єр додав, що у разі браку ресурсів у бюджеті в проекті держбюджету-2017 передбачено спеціальну субвенцію в 14,9 млрд грн та регіональну субвенцію в 9 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА