10:25 21.12.2016

Рада ухвалила закон про підвищення низки акцизів і рентних платежів

2 хв читати
Рада ухвалила закон про підвищення низки акцизів і рентних платежів

Верховна Рада ухвалила загалом закон №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році", що передбачає підвищення акцизів на алкоголь і тютюнові вироби, а також рентних ставок за користування надрами та радіочастотами і необхідний для прийняття держбюджету-2017.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за закон проголосували 235 народних депутатів.

Спочатку слухання законопроекту пішло за драматичним сценарієм, так оцінила процес перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко: депутати не змогли підтвердити сім поправок, раніше схвалених профільним податковим комітетом, що стосуються важливих аспектів закону.

Проте згодом з появою в залі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана чотири з них були підтримані, а три найбільш спірних відхилені за погодженням з головою уряду. Зокрема, з документа були прибрані пропозиції про встановлення автоматизованої системи контролю за встановленням оціночної вартості, про підвищення акцизу на спирт на 12% замість початкової пропозиції про зростання на 20% і про розширення доступу до 2% із пільговою ставкою ренти на видобуток вуглеводнів.

"Я категорично проти, щоб були хоч якісь можливості для корупційних чинників. Щоб уряд визначав, які свердловини важкі, а які ні", - зазначив, зокрема, голова уряду, коли наполіг на окремому голосуванні про виключення норми про 2% пільгової рентної ставки

Водночас Рада підтвердила зменшення рентної ставки для видобутку нафти з 45% до 29% (для глибин видобутку понад 5000 м - з 21% до 14%) і відмову від зниження рентної ставки для нових свердловин з видобутку газу до 12%. Депутати погодилися, що з 1 січня 2018 р. розподіл аграрної бюджетної дотації буде обмежено 150 млн грн на одного сільськогосподарського товаровиробника.

Закон також передбачає підвищення акцизів на виноробну продукцію та слабоалкогольні напої, рентних ставок за користування радіочастотами (окрім мобільного зв'язку), екологічного податку на 12% (прогнозний рівень інфляції), а також зростання специфічної складової акцизу на тютюнові вироби на 40% за збереження адвалорної на рівні 12%.

Рентну плату за користування надрами, водою і лісовими ресурсами збільшено на 10,4% – прогнозне зростання оптових цін, нормативну грошову оцінку земель несільськогосподарського призначення підвищено на 6%, фіксований сільгоспподаток - на 14%, тоді як сільгоспземель - залишено на колишньому рівні.

Крім того, документ вносить правки до Податкового кодексу для остаточного оформлення переходу аграріїв на загальний режим оподаткування податком на додану вартість.

Як повідомлялося, законопроект №5132 є базовим для ухвалення закону про держбюджет-2017.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА