13:24 21.12.2016

Депутати пропонують скасувати обмеження і продовжити пільгове ввезення вживаних іномарок до 2021 р.

3 хв читати
Депутати пропонують скасувати обмеження і продовжити пільгове ввезення вживаних іномарок до 2021 р.

Скасувати низку обмежень на ввезення вживаних іномарок за зниженими акцизами і продовжити дію пільгового періоду на їх імпорт до 31 грудня 2020 року (нині - 2018 року), а також запровадити техогляд уживаного автотранспорту (з урахуванням пропонованого скасування необхідності його відповідності екологічним нормам) пропонують народні депутати.

Відповідні законопроекти з метою формування цивілізованого ринку вживаних автомобілів і приведення до стандартів ЄС зареєстрували у Верховній Раді 20 грудня 2016 року позафракційні депутати - Тарас Батенко, Олександр Шевченко, Віктор Шевченко, Віталій Купрій, Олександр Дубінін, Валентин Дідич та Ірина Констанкевич.

Законопроектом №5561 про внесення змін до закону "Про деякі питання ввезення на митну територію та реєстрацію транспортних засобів", зокрема, пропонується під час ввезення в країну вживаних транспортних засобів (легкових і вантажних авто, сідельних тягачів і автобусів) скасувати умову їх відповідності екологічним нормам (із 1 січня 2016 року - Євро-5), зберігши її для нових.

"Введення стандарту Євро-5 значно знизило кількість імпортованих вживаних легкових автомобілів в Україну і скоротило надходження до держбюджету. Частково стимулювало ринок лише тимчасове зниження ставок акцизного збору на вживані авто. З січня 2018 року є ризик фактичного припинення імпорту вживаних легкових авто (набуття чинності стандарту Євро-6)", - зазначають автори законопроекту, нагадуючи, що в Європі автомобілі стандарту Євро-6 почали виготовляти лише з 2014 року.

За їхньою оцінкою, скасування для ввезених уживаних ТЗ відповідності Євро-5 дасть змогу у 2017 році збільшити надходження до держбюджету не менше ніж на 1,7 млрд грн.

Водночас для контролю технічного стану імпортованих автомобілів автори законопроекту пропонують запровадити технічний огляд таких транспортних засобів.

Ще одним законопроектом №5562 про внесення змін до розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу пропонується продовжити до 31 грудня 2020 року пільговий період ввезення вживаних легкових автомобілів за зниженими акцизами (що діють із 1 серпня 2016 року - ІФ). При цьому пропонується виключити певні обмеження на ввезення таких авто: вік - не старше за 1 січня 2010 року, можливість ввезення одного автомобіля на рік і умова необхідності сплати повних ставок акцизу у разі перепродажу авто протягом календарного року.

Як повідомлялося, згідно з чинними з 1 серпня 2016 року нормами, фізичні та юридичні особи до 31 грудня 2018 року можуть ввезти в Україну одну вживану іномарку на рік не раніше ніж 2010 року випуску, яку можна перепродати лише за рік.

На такі авто під час митного оформлення в графі 36 митної декларації зазначається код пільги "172".

При цьому знижені ставки акцизного податку не застосовуються до автомобілів, які мають походження або ввозяться з країни-агресора (чи окупанта).

За даними ДФС, станом на 4 грудня митне оформлення пройшли 11,311 тис. вживаних імпортних легкових автомобілів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА