14:50 21.12.2016

Інцидент у синагозі в Умані є провокацією, а не позицією українців - почесний консул Ізраїлю

3 хв читати
Інцидент у синагозі в Умані є провокацією, а не позицією українців - почесний консул Ізраїлю

Особи, які вчинили минулої ночі в синагозі на могильному комплексі цадика Нахмана в Умані (Черкаська обл.) незаконні дії, є провокаторами, яким не подобається зближення України та Ізраїлю, і які мають понести покарання за всією суворістю закону, заявляє почесний консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков.

"Я шокований варварським нападом, який стався в синагозі цадика Нахмана в Умані. Антисемітизм - це страшна чума, яка існує не лише в Україні, її необхідно викорінювати. Але більше мене турбує те, що такий кричущий акт насильства стосовно святинь єврейського народу був здійснений у момент зближення України та Ізраїлю. Нещодавно відбулося голосування резолюції ООН щодо Криму, в якому Ізраїль повністю підтримав суверенітет України. Також незабаром відбудеться візит прем'єра України Володимира Гройсмана до Ізраїлю", - йдеться в коментарі О.Вишнякова, який має агентство "Інтерфакс-Україна".

Почесний консул зазначив, що є ті, кому не подобається таке зближення двох країн. "Це - зрадники свого народу, які мають бути покарані за всією суворістю закону. Згідно зі 161 статтею Кримінального кодексу України їм загрожує від п’яти до восьми років ув'язнення. Винні мають бути встановлені й мають сидіти за ґратами, щоб інші варвари ніколи не повторили їхнього злочину", - наголосив він.

Почесний консул також висловив задоволення тим, що генеральний прокурор України Юрій Луценко особисто взяв під контроль розслідування цієї справи.

"Зараз ізраїльтяни мають зрозуміти, що ця ситуація - лише провокація, а не загальна позиція українців щодо ізраїльтян. Вони вдячні їм за дружбу і підтримку", - наголосив О.Вишняков.

Як повідомлялося, в середу, 21 грудня, на спецлінію "102" відділу поліції м. Умані надійшло повідомлення, що на могильному комплексі цадика Нахмана відбуваються протиправні дії. "Під час виїзду на місце події встановлено, що невідомі особи облили вхід до зазначеного комплексу фарбою червоного кольору та залишили відрізану голову свині. З місця події вилучено низку речових доказів", - йдеться в оприлюдненій інформації. Спочатку за фактом хуліганських дій було відкрито кримінальне провадження, передбачене ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, за що передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном до п’яти років).

Пізніше прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила, що генпрокурор узяв під особистий контроль розслідування вчиненого в синагозі злочину і скасував відпустку обласного прокурора. За її словами, Ю.Луценко "дав доручення прокурору Черкаської області взяти під суворий прокурорський контроль процес розслідування кримінального злочину". "Ю.Луценко наголосив на неприпустимості проявів антисемітизму і релігійної нетерпимості", - додала прес-секретар генпрокурора.

У середу вдень у прес-службі Нацполіції України повідомили, що за фактом вчинення злочину слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) КК України. За вчинення таких дій передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном до восьми років".

За словами в. о. голови Національної поліції України Вадим Трояна, на місці події працює поліція та експерти, а Головним управлінням Національної поліції в Черкаській області створено спеціальну оперативно-слідчу групу, до якої увійшли досвідчені та компетентні працівники з метою якнайшвидшого розкриття злочину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, що зрівнює в правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни

Індія братиме участь у майбутньому Саміті миру в Швейцарії - ЗМІ

Двох харків'ян, які наводили ворожий вогонь на місця зосередження ЗСУ, засуджено до 15 років в'язниці - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА