14:29 24.01.2017

Несплата ЖКГ через зекономлену субсидію або переплату не може трактуватися як заборгованість

2 хв читати
Несплата ЖКГ через зекономлену субсидію або переплату не може трактуватися як заборгованість

Міністерство соціальної політики України заявляє, що несплата споживачем житлово-комунальних послуг через наявність зекономленої субсидії або переплати не може трактуватися як заборгованість.

"Якщо сім'я скористалася своїм законним правом і використовувала заощаджену в попередньому місяці субсидію в рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою "переплатою" і не сплатила рахунок за опалення, водопостачання або електроенергію, це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість із оплати комунальних послуг і не є підставою для скасування допомоги", - зазначено в повідомленні прес-служби відомства, оприлюдненому у вівторок.

Згідно з інформацією, постачальники послуг зобов'язані відображати розмір субсидії або переплату - заощаджену субсидію - в комунальних рахунках, а також "не мають права "ігнорувати" переплату і вимагати у людей оплачувати послуги в повному обсязі, при цьому шантажуючи "відключити опалення" або "відрізати газ".

"Водночас звертаємо увагу споживачів послуг: громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату ЖКГ, зобов'язані щомісячно сплачувати за фактично спожиті послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, окрім випадків наявності на особовому рахунку переплати. У разі, коли вартість фактично використаної послуги у конкретному місяці менше, ніж обов'язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість", - наголошується в повідомленні.

Якщо родина, якій призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру допомоги, за винятком випадків, пов'язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами, - з місяця, в якому надійшло таке подання від постачальників послуг, орган соціального захисту населення має припинити нарахування субсидії.

Відновлення виплати відбувається з моменту подання документів, що підтверджують погашення заборгованості з оплати комунальних послуг.

При цьому заборгованість з оплати за ЖКГ не приймається органами соціального захисту населення в процесі оформлення субсидії, але впливає на нарахування постачальниками послуг розміру платежу з урахуванням допомоги в разі несплати рахунків за спожитий газ, тепло, воду і освітлення.

"Такий механізм виключає можливість виникнення заборгованості у громадян, які отримують субсидію", - вважають у Мінсоцполітики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА