14:32 24.01.2017

Незалежні експерти оцінили реальну вартість активів банку "Михайлівський" в 36 разів нижче за балансову

2 хв читати
Незалежні експерти оцінили реальну вартість активів банку "Михайлівський" в 36 разів нижче за балансову

Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) затвердила акт формування ліквідаційної маси банку "Михайлівський" (Київ), в якій згідно з даними незалежних оцінювачів реальна вартість активів фінустанови виявилася меншою, ніж балансова, у 36 разів, повідомив ФГВФО на веб-сайті.

Згідно з повідомленням, звітності, підготовленої трьома оціночними компаніями, реальна вартість активів банку становить 138,13 млн грн, тоді як балансова перевищила 5,113 млрд грн. У процесі ліквідації банку передусім може бути продано власне майно банку - стара комп'ютерна техніка, меблі, касове обладнання, банкомати, яке незалежні оцінювачі оцінили в 30,50 млн грн. При цьому на балансі банку немає жодного приміщення або земельної ділянки комерційного призначення. Інші активи, насамперед кредитні портфелі юридичних і фізичних осіб, у результаті втіленої 19 травня 2016 року, за кілька днів до введення тимчасової адміністрації, схеми, були фактично виведені з банку. Зокрема, кредитний портфель юридичних осіб, розмір якого у звітності банку становив 1,478 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили в 59,47 млн грн. Це пояснюється тим, що майже весь кредитний портфель юросіб - кредити пов'язаних з власником банку компаній напередодні визнання банку неплатоспроможним шляхом фіктивних проводок були виведені з банку. При цьому на балансі залишилися кредитні договори майже на 1 млрд грн, єдиним забезпеченням за якими є землі сільськогосподарського призначення в Макарівському районі Київської області, орієнтовна ринкова вартість яких становить 50 млн грн.

Як йдеться у повідомленні, ФГВФО намагається в судовому порядку повернути виведені активи. За фактом виявлених у банку махінацій, зокрема з активами, ФГВФО подав сім заяв до правоохоронних органів про вчинення кримінальних злочинів.

Як повідомлялося, НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року він присвоїв йому статус проблемного у зв'язку з ризиковою діяльністю.

Однак 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

Крім цього, 19 травня власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" Віктор Поліщук заявив про продаж своєї контролюючої 92,501% частки в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банку "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жодна з яких не отримала понад 10%.

Ця інформація була відображена в держреєстрі, проте наразі бенефіціаром банку в ньому знову числиться В. Поліщук.

Нацбанк зміну власника не визнав, зазначивши, що не погоджував цієї угоди і не отримував від нових акціонерів документи на спільне придбання значної участі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА