14:38 26.01.2017

Рада може виділити день для розгляду низки законів з енергоефективності – Зубко

2 хв читати
Рада може виділити день для розгляду низки законів з енергоефективності – Зубко

Верховна Рада України може виділити день роботи для розгляду низки законів, необхідних для запуску і роботи Фонду енергоефективності, повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"Ми вже обговорили з депутатським корпусом та профільними комітетами – житлово-комунального господарства, будівництва та палива і енергетики – можливість присвятити енергоефективності один день роботи Ради, і розглянути ці законопроекти пакетом, щоб надати можливість Фонду заробити", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Віце-прем'єр уточнив, що, окрім закону "Про Фонд енергоефективності", йдеться про закони "Про комерційний облік", "Про комунальні послуги" та "Про енергоефективність будівель".

"Ми плануємо запустити Фонд вже з квітня, оскільки плани на 2016 рік із розробки законопроектів, їх узгодження і обговорення ми практично виконали. Експертне середовище і депутатський корпус підтримують їх", – зазначив міністр.

За його словами, EUR25 млн від Німеччини і EUR100 млн від Європейського Союзу, які передбачені для виділення на підтримку Фонду, будуть задіяні для компенсації частини витрат українців в рамках реалізації проектів Фонду.

"Це, по суті, не фінансування самого Фонду, а фінансування проектів, які впроваджуватимуть українці. Єдина умова ЄС – запуск Фонду, тільки тоді вони будуть готові його наповнювати", – наголосив Г. Зубко.

Він також додав, що розмір компенсацій залежатиме від зміни класу енергоефективності будівель при реалізації технічних проектів, запропонованих Фондом. Що вище підніметься енергоефективність, то більшим буде розмір наданої допомоги. Максимальний розмір компенсації становитиме 50% від суми витрат на реалізацію проекту і надаватиметься в тому випадку, якщо будівля досягне вищого класу енергоефективності.

Як зазначив глава Мінрегіону, український уряд поставив перед собою мету скоротити річне споживання газу з 18 до 11 млрд куб. м протягом десяти років. Обсяг необхідних вкладень для реалізації такого завдання оцінюється в EUR22 млрд.

"Все залежатиме від того, як ефект від впровадження заходів з енергоефективності впливатиме на валютно-платіжний баланс країни та мультиплікативний ефект розвитку економіки. Адже ці кошти вкладаються не лише у зменшення споживання, але і будматеріали, роботи, інженерні мережі. Якщо протягом десяти років ми рухатимемося за програмою енергоефективності, то можемо вдвічі зменшити споживання газу в житловому секторі", – сказав Г. Зубко.

Повний текст ексклюзивного інтерв'ю Г. Зубка буде оприлюднений у відкритому доступі на головній сторінці сайта "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА