20:14 26.01.2017

ОГХК оцінює затримання топ-менеджменту як силовий сценарій знищення компанії та просить допомоги у президента

3 хв читати

Трудовий колектив ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), розглядає дії Національного антикорупційного бюро (НАБУ) із затримання топ-менеджменту компанії як повторення силового сценарію проти успішних державних підприємств, які є монополістами з виробництва титанової сировини.

Як повідомляється в інформації компанії, ОГХК звернулася до президента України, прем'єр-міністра, Кабінету Міністрів, Фонду державного майна та Генеральної прокуратури із закликом не допустити знищення підприємств ОГХК.

"Цього року Кабміном заплановано залучення відомих міжнародних інвесторів на головні титанові активи України. Президент погодив список підприємств на приватизацію, до якого увійшло і ПАТ "ОГХК". Найбільші світові компанії в титановому секторі уважно стежать за ситуацією навколо ОГХК і раніше виявляли свою цікавість щодо інвестування в Україну. Проте вже знайшлися гравці, які намагаються обвалити вартість компанії, зірвати приватизацію ОГХК і не допустити приходу міжнародних інвесторів. Очевидно, в інтересах певних олігархічних кіл. Крім того, в контролі над українською титановою сировиною через посередників дуже зацікавлена Росія", - пояснюється в повідомленні ОГХК, яке має агентство "Інтерфакс-Україна".

У документі зазначено, що компанія попереджала про можливість силового сценарію та боротьбу навколо титанових активів країни із використанням правоохоронних структур.

На думку авторів листа, всі звинувачення НАБУ на адресу менеджерів компанії безпідставні і нічим не підтверджені.

"ПАТ "ОГХК" демонструє успішну роботу в інтересах держави. За останні два роки наша компанія показує упевнене зростання. Після того, як держава повернула собі контроль над комбінатами, чистий дохід ОГХК збільшився на 65% і сягнув майже 2 млрд грн. Надходження податків до місцевих і державного бюджетів у 2016 році порівняно з 2015-м зросли вдвічі", - йдеться у зверненні.

При цьому наголошується, що "вся діяльність ОГХК, зокрема зовнішньоекономічна, вигідна державі та здійснюється виключно в її інтересах - вона прозора та постійно контролюється компетентними державними органами". Більше того, в 2016 році ОГХК успішно пройшла аудит однієї з міжнародних аудиторських фірм, яка входить до світової "першої четвірки".

"Держава планувала залучити в Україну західні інвестиції для розвитку титанових активів. Ми сподіваємося, що керівництво України попередить руйнування іміджу країни, не допустить зупинення найбільших титанових підприємств держави та втрати наших робочих місць. Скандал навколо ОГХК призведе також до зриву виробництва і реалізації продукції. Оскільки філії ОГХК є містоутворювальними, на них працевлаштовані близько 5000 людей, від дій НАБУ і САП постраждають місцеві бюджети, знизяться відрахування до державного бюджету України. Під загрозу поставлено майбутнє найбільших титанових підприємств України і тисяч наших сімей", - резюмується в заяві колективу "ОГХК".

Як повідомлялося, НАБУ викрило корупційну схему в ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", що завдала шкоди на суму понад 300 млн грн, затримало в. о. голови правління компанії та деяких менеджерів.

Фактичну діяльність ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало з серпня 2014 року, коли уряд України вирішив передати йому в управління майнові комплекси Вільногірського гірничо-металургійного та Іршанського гірничо-збагачувального комбінатів.

ДП "ОГХК" 8 грудня 2016 року було перетворено в ПАТ "ОГХК". Як повідомлялося, уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Згідно з даними в держреєстрі, в. о. керівника ПАТ є Руслан Журило.

Компанія за підсумками 2015 року отримала чистий дохід 1,9 млрд грн, податковий прибуток - 773 млн грн. Було продано 163 тис. тонн ільменіту, 49 тис. тонн рутилу і 25 тис. тонн циркону.

За підсумками січня-вересня 2016 року чистий прибуток ОГХК зріс у 2,8 раза порівняно з аналогічним періодом 2015 року - до 665,9 млн грн.

Компанія реалізує продукцію більш ніж до 30 країн світу. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США та країни Африки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА