12:23 27.01.2017

Письменника Олеся перепоховають на Лук'янівському кладовищі

2 хв читати
Письменника Олеся перепоховають на Лук'янівському кладовищі

Прах українського письменника, поета Олександра Олеся перепоховають у неділю, 29 січня, на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві, повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"Саме 29 січня, в День пам'яті Героїв Крут, буде прощання з Олександром Олесем і поховання... Він буде похований на Лук'янівському кладовищі", - сказав міністр на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Є.Нищук уточнив, що О.Олеся перепоховають на Алеї почесних поховань.

За словами міністра, панахида відбудеться у Володимирському соборі о 12:00, очолить її предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко), а о 13:30 на Лук'янівському кладовищі відбудеться громадське прощання.

Міністр зазначив, що під час обговорення місця перепоховання праху О.Олеся розглядалося як варіант і Байкове кладовище, але з огляду на можливість перепоховання у майбутньому інших видатних українських особистостей було прийнято рішення про Лук'янівське кладовище.

"З урахуванням того, що можливі подібні ситуації або ситуація, де держава клопотатиме про перепоховання з часом інших відомих осіб, чи військово-політичної міграції, чи науковців, чи культурних діячів, ми подумали про те, щоб були ще місця, і тому обрали Лук'янівське кладовище", - сказав Є.Нищук.

Він також повідомив, що на перепоховання, можливо, приїде родичка О.Олеся з Канади.

Як повідомлялося, 3 січня 2017 року президент України Петро Порошенко доручив МЗС забезпечити перевезення останків українського поета та письменника О.Олеся, а Міністерству культури - організувати церемонію перепоховання в Україні.

Останки О.Олеся, який помер у 1944 році і був похований у Чехії, були примусово ексгумовані. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі в розмірі приблизно 20 тис. чеських крон (еквівалент 20 тис. грн) за десять років. Донедавна ренту за могилу сплачував з власної ініціативи громадянин Чехії, виходець з України Володимир Михайлишин, проте нещодавно він помер і тепер його син хоче поховати батька на могилі письменника.

Кабінет Міністрів України схвалив розпорядження, згідно з яким останки О.Олеся та його дружини перепоховають на території Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника в Києві.

Вранці 27 січня літак із прахом письменника та його дружини прибув до міжнародного аеропорту "Бориспіль".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА