16:10 03.02.2017

Український бізнес почав більше скаржитися на органи місцевого самоврядування

3 хв читати
Український бізнес почав більше скаржитися на органи місцевого самоврядування

Український бізнес у четвертому кварталі 2016 року почав більше скаржитися на дії органів місцевого самоврядування: кількість таких скарг зросла на 41% порівняно з попереднім кварталом - до 24 скарг, повідомив бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета під час прес-конференції в Києві в п'ятницю.

"У четвертому кварталі невеликою особливістю було те, що значно збільшилася кількість звернень щодо дій місцевих органів влади", - констатував він.

А.Шемета пов'язує таке зростання з проведенням в Україні реформи децентралізації.

Як зазначила під час прес-конференції заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка, тенденція свідчить про певні ризики для ефективного впровадження реформи. Так, Рада бізнес-омбудсмена фіксує зростання порушень у діяльності місцевих рад та адміністрацій, зниження кваліфікації місцевих органів влади, що пов'язано з передачею їм більших повноважень, а також проблеми в законодавстві щодо створення нових об'єднаних територіальних громад.

За словами Т.Короткої, бізнес у більшості скарг порушував питання, пов'язані з наданням адміністративних послуг на місцях, управлінням місцевим майном, правонаступництвом функцій, переданих центральними органами влади місцевим органами влади, а також земельні питання.

Водночас, згідно з представленими даними за увесь 2016 рік, частка скарг на органи місцевого самоврядування в загальній кількості становить лише 7%. Найчастіше бізнес скаржився на дії податкових органів - 49%, силових структур - 19%, законопроекти та зміни до них - 8%, дії державних регуляторів - також 8%.

А.Шемета також звернув увагу на збільшення частки виконаних рекомендацій Ради бізнес-омбудсмена до 87% на кінець 2016 року (Державна фіскальна служба виконала 91% рекомендацій).

"Бізнес-клімат в Україні дуже маленькими кроками, але все-таки покращується... Якщо в 2015 році, коли я сюди приїхав, практично на жодній зустрічі (з представниками бізнесу - ІФ) не було нічого позитивного про те, що робить влада, то останнім часом, із середини минулого року, бізнес іноді дає й позитивні оцінки деяким діям державних органів", - зазначив він.

Згідно зі звітом Ради бізнес-омбудсмена, в 2016 році вона отримала на розгляд 868 скарг від підприємців (у четвертому кварталі 2016 року - 275 скарг) і закрила 570 розслідувань, що майже вчетверо більше, ніж у 2015 році. Допомога бізнесу становила 6 млрд грн, а за весь період діяльності бізнес-омбудсмена - 8,7 млрд грн.

Більшість поданих скарг припала на представників малого та середнього (75%), місцевого бізнесу (79%). При цьому найактивнішими були представники оптової торгівлі (20%), промислового виробництва (19%), сільського господарства (8%), приватні підприємці та представники ринку нерухомості (по 7%).

Майже половина всіх звернень надійшла з Києва (371). Регіонами-лідерами за кількістю поданих скарг стали Київська (94), Харківська (51), Одеська (41), Дніпропетровська (40) та Львівська (34) області.

Бізнес-омбудсмен у 2016 р. підписав меморандуми про співпрацю з Національною поліцією, Національним агентством з питань запобігання корупції, Міністерством екології та природних ресурсів, Київською міською державною адміністрацією, Національним антикорупційним бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА