18:13 03.02.2017

НБУ допускає прискорення зростання безробіття після підвищення мінімальної заробітної плати

2 хв читати
НБУ допускає прискорення зростання безробіття після підвищення мінімальної заробітної плати

Національний банк України (НБУ) допускає прискорення зростання безробіття в країні після підвищення мінімальної заробітної плати (мзп) від початку року до 3200 грн із 1600 грн на місяць.

"За оцінками НБУ, зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до суттєвішого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше", - повідомляється в інфляційному звіті, оприлюдненому на веб-сайті центробанку.

За прогнозами НБУ, зниження офіційної зайнятості буде непропорційним: більшою мірою спад відбудеться за рахунок малих і середніх підприємств (МСП) і фізичних осіб-підприємців (ФОП) на тлі майже дворазового збільшення податкового тиску на підприємства на єдиному податку. При цьому загальна чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році може скоротитися на 9% порівняно з 2016 роком.

Водночас Нацбанк допускає, що очікуване зниження зайнятості може компенсуватися збільшенням неформальної зайнятості.

За видами діяльності ефект від зниження зайнятості також буде нерівномірним. Найбільша частка низькооплачуваних працівників - у сільському господарстві, готельному та ресторанному бізнесі, операціях із нерухомим майном, будівництві і торгівлі.

При цьому в промисловості і транспорті, де найбільша частка великих і середніх підприємств, зокрема орієнтованих на експорт, де рівень середньої зарплати працівників досить високий, підвищення мзп насамперед позначиться зростанням виробничих витрат.

Загалом, за оцінками НБУ, зайнятість в Україні в 2017 році скоротиться на 5 відсоткових пунктів (в. п.) порівняно з 2016 роком, що відповідатиме 10-відсотковому рівню безробіття за методологією Міжнародної організації праці (МОП).

Як зазначає центробанк, саме очікування щодо скорочення зайнятості в країні зумовили зниження індексу ділових очікувань із 109,2% у третьому кварталі 2016 року до 108,7% у четвертому кварталі 2016 року.

Як повідомила прес-служба НБУ з посиланням на голову Нацбанку Валерію Гонтареву, підвищення мінімальної заробітної плати матиме низку позитивних ефектів. Так, це стимулюватиме зростання внутрішнього попиту та економічної активності, у зв'язку з чим збільшиться попит на робочу силу, що підвищить зайнятість у майбутньому.

В.Гонтарева додала, що позитивний ефект від зростання мінімальної зарплати на ВВП у 2017 році становитиме "плюс" 0,5%.

"Підвищення мінімальної зарплати разом із проведенням структурних реформ у країні в довгостроковій перспективі матиме позитивний вплив на зайнятість населення", - резюмувала В.Гонтарева.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА