11:33 08.02.2017

Лондонський суд у спорі JKX проти України присудив виплатити до $12 млн, але підтвердив право Києва на підвищення ставок

3 хв читати
Лондонський суд у спорі JKX проти України присудив виплатити до $12 млн, але підтвердив право Києва на підвищення ставок

Лондонський арбітраж у спорі нафтогазової компанії JKX Oil&Gas Plc проти України відхилив основні вимоги компанії та визнав законним підвищення рентних ставок на видобуток нафти і газу в 2014 році, проте постановив компенсувати JKX $11,7 млн збитків, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

Компанія у біржовому повідомленні підтвердила отримання 6 лютого подібного рішення, проте, за її даними, виплата становитиме близько $11,8 млн плюс $0,3 млн відсотків і витрат за пов'язаними претензіями.

Сторони також по-різному оцінюють загальну вартість позову, який було подано в рамках угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій між Україною та Великою Британією: П.Петренко заявив про $250 млн, тоді як JKX - про $168 млн.

"Така позиція суду є підтвердженням того, що держава Україна вчиняє правомірно, забезпечуючи належну плату за використання природних ресурсів. Часи копійчаної плати за користування надрами відійшли у минуле", - зазначив на своїй сторінці у Fаcebook глава Мін’юсту.

Він додав, що Україна нині розглядає питання про оскарження цієї справи в частині присуджених сум.

"Ми розчаровані рішенням про сумарну виплату, але добре, що цей результат допомагає підвести риску історії цих правових питань", - наводить JKX у повідомленні слова генерального директора Тома Ріда (Tom Reed).

За його словами, тепер компанія з нетерпінням чекає на рішення щодо решти невирішених судових розглядів та повернення до основної діяльності з нафтогазового буріння. "Ми закликаємо уряд України забезпечити підтримку у створенні середовища, в якому JKX може виконувати свої нещодавно закінчені плани розробки родовищ, інвестувати у видобуток газу та допомогти Україні досягти енергетичної незалежності", - заявив Т.Рід.

JKX уточнила, що паралельно з претензіями, висуненими проти України у рамках угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій, компанія наполегливо обстоює свою позицію в українських судах щодо рентної плати за 2010 та 2015 роки на загальну суму близько $32 млн за поточним курсом. "Хоча це рішення (Лондонського арбітражу - ІФ) створює додаткові проблеми для компанії, зокрема щодо претензій 2015 року на загальну суму $22,3 млн, компанія продовжить обстоювати свою позицію в судах України за всіма поточними спорами", - йдеться в повідомленні.

Водночас JKX заявляє про намір розпочати діалог з урядом України, щоб виконати умови вердикту та досягти взаємовигідного результату.

Як повідомлялося, на початку 2015 року дочірні українські та голландські компанії JKX ініціювали арбітражний розгляд проти України відповідно до договору приєднання до Енергетичної хартії та двосторонніх угод про захист інвестицій, укладених Україною з Великою Британією та Нідерландами, вимагаючи компенсації понад $180 млн. Причиною стало тимчасове підвищення Верховною Радою ренти на видобуток газу з 28% до 55% (за видобутку з глибини до 5 км), а потім продовження дії цієї норми і на 2015 рік.

JKX у 2016 році скоротила середньодобовий видобуток вуглеводнів в Україні на 7,5% - до 4,001 тис. boepd. Загальний видобуток JKX торік збільшився на 12,1% - до 10,083 тис. boepd, зокрема російські активи компанії продемонстрували зростання добового видобутку на 30,2% (на 1,412 тис. boepd) - до 6,082 тис. boepd.

Компанія в січні-червні 2016 року скоротила збиток на 26,8% - до $10,1 млн порівняно з аналогічним періодом 2015 року. Її виручка за перше півріччя впала на 20,3% - до $35,4 млн. В Україні група володіє "Полтавською газонафтовою компанією".

Найбільшими акціонерами JKX є Eclairs Group Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова - 27,54% акцій, Glengary Overseas Limited Олександра Жукова - 11,45% акцій, а також російська Proxima Capital Group - 19,92%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА