16:49 10.02.2017

Загальні збитки свинарів через вірус АЧС в Україні оцінюються у 200 млн грн

2 хв читати
Загальні збитки свинарів через вірус АЧС в Україні оцінюються у 200 млн грн

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) оцінює втрати свинарської галузі внаслідок поширення вірусу африканської чуми свиней (АЧС) за 2012-2017 роки в 200 млн грн.

"Фактично лише прямі втрати від АЧС наразі перевищують 130 млн грн, загальні втрати, які включають заборону на ведення господарської діяльності протягом 40 днів після спалаху, ми оцінюємо у близько 200 млн грн", - сказав глава Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

За його словами, облдержадміністрації станом на 10 січня 2017 року виплатили домогосподарствам за вилучених унаслідок АЧС свиней 14,2 млн грн, промисловим виробникам - 116 млн грн.

"Якщо говорити про втрати для галузі свинарства, то з 2012 року було вилучено понад 120 тис. свиней", - повідомив керівник Держпродспоживслужби.

Загалом в Україні від початку 2012 року зареєстровано 181 випадок АЧС, із них 155 - у господарствах населення, 25 - у дикій фауні та один випадок - на інфікованому об'єкті.

Станом на 10 лютого карантинні зони діють у 39 неблагополучних пунктах, найбільша їх кількість - у Полтавській області.

В.Лапа вважає, що головною причиною поширення АЧС в Україні є відсутність контролю за переміщенням живих свиней і сировини.

Держпродспоживслужба розробила пакет проектів нормативно-правових актів, які нині на стадії погодження в центральних органах виконавчої влади. Окрім цього, розроблено законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів з біологічної безпеки та збереження тваринництва України".

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається під час прямого контакту хворих і здорових тварин, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від АЧС немає.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Евакуйовано вже понад 2,5 тис. осіб із населених пунктів на півночі Харківщини, які постійно обстрілюють, - Синєгубов

"Сіра зона" на півночі Харківщини не збільшилася, відбуваються активні бої - Синєгубов

EBU дискваліфікувала учасника "Євробачення-2024" від Нідерландів

Форум "Інклюзивне відновлення громад" відбувся в Києві

Жителям прикордоння на Сумщині рекомендують утриматися від відвідування кладовищ

Росіяни скинули КАБи на Херсонську область, є загиблий

Ворог посилив наступальні дії на авдіївському, куп'янському, бахмутському напрямках, широкомасштабного наступу на півночі Харківщини немає - ОСУВ "Хортиця"

У неділю в Україні невеликий дощ прогнозується лише в північних областях

СБУ оголосила набір до ЦСО "А"

Російська армія демонструє нездатність застосовувати боєприпаси по намічених цілях - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА