13:52 07.03.2017

Рада ЄС затвердила поправки про посилення контролю на зовнішніх кордонах Шенгенської зони

2 хв читати
Рада ЄС затвердила поправки про посилення контролю на зовнішніх кордонах Шенгенської зони

Рада ЄС ухвалила у вівторок постанову про внесення змін до Шенгенського кодексу, що передбачають посилення контролю на зовнішніх кордонах із використанням відповідних баз даних.

"Зміцнення нашого контролю на зовнішніх кордонах є важливим інструментом для боротьби проти терористичної загрози в Європі і для підвищення безпеки наших громадян. Систематичні перевірки на зовнішніх кордонах нададуть нам засоби для усунення потенційних ризиків для внутрішньої безпеки, зокрема тих, що надходять від бойовиків (із регіонів військових дій - ІФ)", - заявив міністр внутрішніх справ і національної безпеки головуючої в Раді ЄС Мальти Кармело Абела.

У комюніке Ради ЄС, поширеному в Брюсселі його прес-службою, пояснюється, що прийняті поправки зобов'язують держави-члени проводити систематичні перевірки через відповідні бази даних за всіма особами, зокрема й тими, які користуються правом вільного пересування за законодавством ЄС (тобто громадянам ЄС та членам їхніх сімей, які не є громадянами союзу) при перетині зовнішніх кордонів.

Бази даних, за якими проводитимуться перевірки, містять Шенгенську інформаційну систему (SIS) і базу даних Інтерполу про викрадені та втрачені проїздні документи (SLTD). Такий контроль також дозволить державам-членам перевіряти, чи ті чи інші особи не становлять загрози для державної політики, внутрішньої безпеки або здоров'я громадян. Ці заходи поширюються на всі зовнішні кордони (повітряні, морські і сухопутні) як при в'їзді, так і на виїзді.

Нові правила передбачають випадки, коли систематичні перевірки баз даних можуть призвести до непропорційного впливу на потоки людей, що перетинають морський або сухопутний кордони. Тоді державам-членам дозволяється проводити лише цілеспрямовані перевірки за умови, що це не призведе до ризиків, пов'язаних з внутрішньою безпекою, державною політикою, міжнародними відносинами держав-членів і не створить загрози для здоров'я громадян".

Що стосується повітряних кордонів, держави-члени можуть проводити лише цілеспрямовані перевірки баз даних протягом перехідного періоду в 6 місяців після вступу в силу нового положення. Цей період може бути продовжено до 18 місяців у виняткових випадках, коли існують інфраструктурні труднощі, що вимагають більш тривалого періоду для внесення необхідних змін.

Тепер Рада ЄС та Європейський парламент мають підписати постанову. Підписаний текст буде опубліковано в "Офіційному журналі" ЄС і набуде чинності через 20 днів, повідомила прес-служба ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА