20:12 09.03.2017

Кабмін ще докапіталізував Ощадбанк на 5,4 млрд грн і Укрексімбанк на 4,7 млрд грн

2 хв читати

Уряд України на закритому засіданні 6 березня вирішив докапіталізувати державний Ощадбанк та Укрексімбанк (Київ) відповідно на 5 млрд 400,96 млн грн і 3 млрд 700,001 млн грн шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і обміну їх на акції нової емісії.

"Зазначене рішення забезпечить подальше стабільне функціонування та розвиток державних банків, що є запорукою захисту прав його вкладників та інших кредиторів банку", - йдеться в пояснювальній записці на сайті уряду в четвер.

Згідно оприлюдненою інформацією, ці рішення оформлені постановами №122 та №123.

У результаті цієї, вже другої цього року, докапіталізації статутний капітал Ощадбанку має сягнути 43 млрд 722,72 млн грн, а Укрексімбанку - 38 млрд 730,042 млн грн.

Для докапіталізації буде випущено ОВДП терміном обігу до 15 років зі ставкою дохідності 9% річних.

Як повідомлялося, 1 лютого цього року уряд уже ухвалив рішення про докапіталізацію Ощадбанку та Укрексімбанку відповідно на 3,465 млрд грн і 3,022 млрд грн, проте тоді в цій схемі були задіяні 10-річні ОВДП з індексованою вартістю (з прив'язкою до курсу долара) та ставкою 6% річних.

У результаті статутний капітал Ощадбанку мав зрости до 38 млрд 217,6 млн грн, Укрексімбанку - до 34 млрд 30,041 млн грн.

"Такі пропозиції ми отримали від Національного банку. Було проведено засідання Експертно-аналітичної ради (з питань участі держави в статутному капіталі банків - ІФ), яка надала відповідні рекомендації про суму докапіталізації", - представив тоді це питання міністр фінансів Олександр Данилюк. Він уточнив, що необхідність докапіталізації та її розміри в 2017 році базуються на результатах діагностичного обстеження держбанків за 2015 рік, затвердженого Нацбанком у жовтні 2015 року.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розкритикував такі пропозиції НБУ. На його думку, Нацбанк, а не Мінфін має представляти такі проекти на Кабміні й обґрунтовувати необхідність докапіталізації.

Водночас О.Данилюк заявив, що проведена Експертно-аналітичною групою експертиза підтвердила необхідність капіталізації в таких розмірах. Його підтримав і перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

Рік тому попередній уряд також збільшив статутні капітали Ощадбанку і Укрексімбанку за такою схемою, відповідно, на 4,956 млрд грн та 9,319 млрд грн.

Згідно з даними Нацбанку, сукупні витрати на докапіталізацію держбанків протягом 2008 року - першого кварталу 2016 року сягнули 88,5 млрд грн ($8,7 млрд за історичним обмінним курсом). Крім того, нараховані процентні витрати на обслуговування ОВДП, за рахунок яких відбувалася капіталізація держбанків, сягнули 37 млрд грн станом на кінець березня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА