10:16 28.04.2017

Кабмін затвердив порядок держконтролю за дотриманням законів про працю з можливістю перевірки неоформлених працівників без попередження

2 хв читати
Кабмін затвердив порядок держконтролю за дотриманням законів про працю з можливістю перевірки неоформлених працівників без попередження

Кабінет Мністрів України затвердив порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю, що передбачає можливість перевірки наявності неоформлених працівників без попереднього повідомлення.

Згідно з постановою №295 від 26 квітня, державний контроль за дотриманням законодавства про працю здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань і невиїзних інспекцій інспекторами праці: Державної служби праці та її територіальних органів; виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад (з питань своєчасної і в повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин).

Інспекційні відвідування проводяться: за зверненням працівника про порушення щодо нього законів про працю; за зверненням фізичної особи, щодо якої порушено правила оформлення трудових відносин; за рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин, прийнятим за результатами аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації та інших джерел.

Також перевірка може проводитися за рішенням суду, з повідомленням правоохоронних органів про порушення законодавства про праці.

Перевірка може проводитися на підставі інформації: Держстату, Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, профспілок.

Про проведення інспекційного відвідування інспектори праці повідомляє об'єкт відвідування або уповноважена ним посадова особа.

При цьому про проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин інспектор праці повідомляє об'єкт відвідування, якщо тільки вони не вважатимуть, що таке повідомлення може завдати шкоди інспекції.

Тривалість інспекційного відвідування, невиїзного інспектування не може перевищувати 10 робочих днів, для суб'єктів мікропідприємництва і малого підприємництва - 2 робочих днів.

Вимога інспектора праці про надання для ознайомлення документів або їх копій, виписок з документів, пояснень, доступу в приміщення, організації робочого місця, внесене в межах повноважень, є обов'язковим для виконання.

За результатами інспекційного відвідування або невиїзної інспекції складається акт та в разі виявлення порушень законодавства про працю - припис про їх усунення (може бути оскаржене протягом 10 днів).

Заходи із залучення об'єкта відвідування і його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не в повному обсязі виплату зарплати, недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці приймаються одночасно з винесенням приписи про їх усунення, з інших видів порушень заходів до порушника не вживають, якщо порушення усунуто у визначений приписом термін.

За письмовою заявою роботодавця інспектори праці можуть проводити аналіз дотримання законодавства про працю і давати рекомендації щодо його застосування.

З метою запобігання порушенням роботодавці можуть ініціювати проведення інспекторами праці регулярних інформаційно-роз'яснювальних кампаній про найбільш ефективні способи дотримання норм законодавства про працю, захисту і відновлення трудових прав працівників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА