16:31 04.05.2017

Порошенко підписав указ про припинення громадянства України нардепа Артеменка і Боровика - Ляшко

4 хв читати
Порошенко підписав указ про припинення громадянства України нардепа Артеменка і Боровика - Ляшко

Президент України Петро Порошенко підписав указ №119/2017 про припинення українського громадянства низки осіб, зокрема і підозрюваного у державній зраді народного депутата Андрія Артеменка, стверджує лідер парламентської фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко.

У четвер вдень на своїй сторінці в Фейсбуці О.Ляшко оприлюднив фотокопію датованого 29 квітня 2017 р. указу президента України №119/2017 "Про припинення громадянства України Артеменка А.В., Боровика О., Новгородського Д.В. та інших осіб".

На офіційному сайті президента України указу з таким текстом або номером станом на 15.30 четверга немає.

Згідно з текстом опублікованого політиком документа, П.Порошенко ухвалив "Вважати такими, що втратили громадянство України: Артеменка Андрія Вікторовича, 1969 року народження, уродженця і жителя міста Києва; ...".

Цим самим указом втрачає українське громадянство юрист, екс-заступник міністра економіки України, радник голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі Олександр Боровик, 1968 р.н., уродженець Львівської області, який проживає в Києві.

Указом президент позбавив українського громадянства і "Новгородського Дениса Валерійовича 1990 р.н., уродженця Російської Федерації, який проживає в Республіці Польща; Нусс Оксану Іванівну 1978 р.н., уродженку Російської Федерації, яка проживає в м. Києві; Юзич Лілію Михайлівну, 1978 р.н., уродженку і жительку Львівської області".

Відповідно до фотокопії документа, приймаючи такі рішення, глава держави діє відповідно до п.26 ст.106 Конституції України та ст.17 і ст.19 закону України "Про громадянство України".

Згідно з п.26 ст.106 Основного закону, приймає рішення про прийняття громадянства України та припинення громадянства України президент України.

Ст.17 закону "Про громадянство України" названа "Підстави припинення громадянства України". Згідно з нею "громадянство України припиняється внаслідок виходу з громадянства України, внаслідок втрати громадянства України і на підставах, передбачених міжнародними договорами України".

Ст.19 цього закону "Підстави для втрати громадянства України" свідчить, що такими є, зокрема, добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття. "Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто", - пояснюється в законі.

Також, згідно із законодавством, підставою для втрати громадянства України є набуття особою громадянства України внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів і добровільна військова служба на користь іншої держави, яка, відповідно до законодавства цієї держави, не є військовим обов'язком чи альтернативною службою.

У статті 19 закону зазначено, що датою припинення громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата оприлюднення відповідного указу президента України.

В новітній історії України такий випадок був наприкінці другої каденції президентства Леоніда Кучми на початку листопада 2004 р., коли Комісія при президенті України з питань громадянства підтримала подання МВС про припинення українського громадянства народного депутата Євгена Червоненка.

Як пояснив тоді заступник голови АПУ Василь Базів, причиною такого рішення Комісії стала підтверджена інформація про те, що Є.Червоненко є громадянином Ізраїлю, а українське законодавство такого "сумісництва" не перебачає. При цьому В.Базів підкреслював, що рішення про припинення громадянства України має бути затверджене указом президента. Разом з тим указу президента України про припинення громадянства України Є.Червоненку згодом не вийшло.

Як повідомлялося, в лютому 2017 року газета New York Times повідомила, що А.Артеменко передав адміністрації президента США Дональда Трампа підготовлений ним план врегулювання конфлікту на сході України. План, зокрема, передбачає проведення загальноукраїнського референдуму про передачу Україною Росії Криму "в оренду на термін від 50 до 100 років", а також "виведення російських військ із Східної України".

Органи прокуратури розслідують кримінальне провадження проти А.Артеменка за антидержавні дії у співпраці з РФ.

20 лютого парламентська фракція Радикальної партії Олега Ляшка вирішила виключити депутата А.Артеменко зі свого складу.

А.Артеменко - ініціатор проекту закону про внесення змін до закону про громадянство України щодо подвійного громадянства.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що А.Артеменко документально підтвердив прокуратурі, що має громадянство Канади, крім українського громадянства: "На одному з допитів він заявив, що є громадянином Канади. На подив слідчого, чи може він це підтвердити, він сказав: звісно, наступного разу принесу документи". При цьому Ю.Луценко продемонстрував журналістам копію канадського паспорта парламентаря.

21 квітня Генеральна прокуратура України звернулася до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати громадянства України А.Артеменком з огляду на те, що під час розслідування кримінального провадження за фактом вчинення злочину, передбаченого ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) України, було зібрано достатньо документів, які вказують на те, що А.Артеменко отримав громадянство Канади і має паспорт громадянина Канади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА