13:08 10.05.2017

Країни Балтії планують синхронізувати енергосистеми з Європою через Польщу

3 хв читати
Країни Балтії планують синхронізувати енергосистеми з Європою через Польщу

Країни Балтії і Польща досягли попередньої домовленості про синхронізацію енергосистем Литви, Латвії та Естонії з мережами континентальної Європи через Польщу, через вже побудоване зімкнення LitPol Link. Сторони не виключають можливості будівництва в майбутньому нових Енергоміст.

Як повідомляє BNS, відповідне рішення ухвалили прем'єри країн Балтії та Польщі 8 травня.

"Після 10 років неприйняття рішення ухвалено принципове рішення про те, що синхронізація буде здійснюватися через Польщу. Для реалізації цього рішення сьогодні досить мати ту змичку, яка у нас є - першу LitPol Link. Питання про друге зімкнення може вирішуватися в майбутньому, якщо у когось це спричиняє стурбованість стосовно можливої безпеки. Залишилося підписати політичний меморандум", - заявив BNS прем'єр-міністр Литви Саулюс Сквярняліс.

За його словами, політичний меморандум за цим проектом буде підписано в червні. Литовський міністр енергетики Жигімантас Вайчюнас сказав BNS, що це одне з найважливіших питань.

"Один з важливих моментів - що не тільки було затверджено напрямок синхронізації через Польщу, а й було підтверджено те, чого ми повинні домагатися найближчим часом, якомога швидше, - підписати меморандум про взаєморозуміння. Це (документ повинен бути підписаний) якомога швидше, наприкінці червня ", - сказав Ж.Вайчюнас.

За його словами, порушували питання і про кількість Енергоміст, проте сторони домовилися, що питання будівництва другого зімкнення залишається відкритим.

Нині час литовські політики і керівництво литовського оператора енергомереж Litgrid дотримуються позиції, згідно з якою одного зімкнення достатньо, а нові ЛЕП можна прокласти в майбутньому, якщо вони будуть потрібні.

С.Сквярняліс, Ж.Вайчюнас і глава Litgrid Дайвіс Вірбіцкас 9 травня провели нараду з приводу реалізації проекту синхронізації.

"Після синхронізації життя не зупиняється. Триває подальше природне розширення систем, і, можливо, на виході розширення цієї системи ми прокладемо і LitPol Link 3, може, морську змичку. Тільки я не знаю, наскільки швидко це буде", - сказав журналістам глава Litgrid.

Він зазначив, що побоювання Естонії та Латвії з приводу того, що синхронізація за одного зімкнення ЛЕП недостатньо безпечна, необгрунтовані, а найкраще на питання про її достатність може відповісти Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E, яка видасть технічні умови синхронізації.

За словами міністра енергетики Ж.Вайчюнаса, рішення стосовно прокладання другої лінії ЛЕП має залежати не від політиків, а від експертів.

"Рішення щодо другої лінії з Польщею не є політичним, це технічна оцінка, в цьому питанні ми довіряємо Європейській мережі системних операторів передачі електроенергії, яка і повинна сказати останнє слово і розставити всі крапки над "і". Після цього буде оцінка", - сказав в середу журналістам Ж.Вайчюнас.

У проведеному Об'єднаним центром досліджень Єврокомісії (ЄК) дослідженні зазначено, що найоптимальнішим варіантом є синхронізація через дві зімкнення LitPol Link: в цьому випадку витрати на синхронізацію можуть становити EUR770-960 млн, тоді як в умовах однієї змички вони становитимуть EUR900 млн. Проект синхронізації енергосистем країн Балтії зі Скандинавією оцінюється в EUR1,36-1,41 млрд.

Після того, як Латвія та Естонія засумнівалися в можливості синхронізації за допомогою однієї змички, литовський оператор енергомереж Litgrid запропонував прокласти другу змичку вже після 2025 року, коли планується втілити проект в життя і відключитися від енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь-Росія-Естонія-Литва-Латвія).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА