20:14 10.05.2017

Гонтарева вважає малореалістичним сценарій затягування зміни голови НБУ

4 хв читати
Гонтарева вважає малореалістичним сценарій затягування зміни голови НБУ

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева, яка заявила про свою відставку з цієї посади з 10 травня, сподівається на швидке призначення нового глави і заперечує ризики для ринку в період, коли Нацбанком керуватиме її перший заступник Яків Смолій як виконувач обов'язків.

"Всі учасники - президент, Кабінет Міністрів, міжнародне співтовариство - розуміють, що ця ситуація не повинна затягуватися", - сказала В. Гонтарева в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", назвавши сценарій затягування з призначенням нового глави "малореалістичним".

За її словами, Я. Смолій не буде автоматично головою Нацбанку, і ризики для ринку і НБУ від тимчасового керівника в статусі в. о. відсутні.

"Жодних ризиків немає... Те, що називається continuity (безперервність – ІФ), – є: команда залишається, Яків Васильович (Смолій) очолює Нацбанк як виконувач обов'язків, і всі чекають призначення нового голови", - наголосила В. Гонтарева.

Вона повідомила, що ще в січні подала президентові України Петру Порошенку свої пропозиції щодо кандидатів на посаду глави НБУ.

"Вони не лише у шорт-листі залишаються – цей список, я сподіваюся, став ще коротким", - зазначила В. Гонтарєва без згадки якихось кандидатів.

Коментуючи публікації в ЗМІ, де цих кандидатів називали, глава Нацбанку додала: "Можу сказати, зважаючи на публікації, що кандидат номер один був саме той, хто був у моєму шорт-листі. Я вважаю, що цей кандидат – це саме те, що на сьогоднішній день необхідно нашій банківській системі для незалежності Нацбанку, для збереження того continuity, про який я кажу".

На її думку, новому голові буде легше на цій посаді. "Але якщо хочете подивитися, скільки його чекає проектів, то зайдіть на наш сайт, знайдіть комплексну програму розвитку фінансового сектору - там 50 проектів. Все це ми називали третім етапом нашого реформування, який буде, вже вибачте, нескінченним", - зазначила В. Гонтарева.

Ще раз говорячи про причини свого рішення піти у відставку, глава НБУ наголосила, що виконала свою місію на цій посаді. "Все, що я запланувала, – це все я виконала. Питання тільки, що я хотіла це зробити за рік, а вийшло - за три. За наївності я не уявляла опір середовища...", - заявила вона.

За її словами, проведені Нацбанком реформи, - це Success Story, якою вона пишається, і якої поки що не вдалося повторити іншим реформаторам.

Серед основних досягнень В. Гонтарева назвала макрофінансову стабільність, очищення банківської системи, інституційну перебудову Нацбанку і формування його реформаторської команди.

Вона уточнила, що перебуватиме у відпустці, яка у неї за час роботи в Нацбанку накопичилася до другої половини серпня, формально будучи главою центрального банку.

"На жаль, ніякої можливості КЗПП мене звільнити немає, є лише можливість звільнити за законом. А для цього президент подає до Верховної Ради відповідне подання, яке Рада має голосувати. Але й примусити мене до примусової праці, пробачте за тавтологію, неможливо", - описала ситуацію голова НБУ.

За її словами, за літні місяці вона, ймовірно, визначиться зі своїми подальшими планами. "Я точно знаю, що я ніколи не буду в політиці, ніколи не буду на держслужбі. Я впевнена, що не хочу працювати в регуляторах, навіть у світових. Може, це буде якась наукова робота або щось таке. Або, врешті-решт, мені 53 роки, можу і на пенсію піти", - сказала В. Гонтарева.

Вона нагадала, що вже проходила в житті комерційний та інвестиційний банкінг, управління активами (asset management), створення власного бізнесу і керівництво Національним банком. "Такого challenge (виклику) у мене в житті ще не було, і, я звітую перед сбою, – вже не буде. Тому я хочу зараз подумати, чого я хочу", - сказала глава НБУ.

В. Гонтарева - дев'ятий керівник Нацбанку України за всю історію його існування з 1991 року. До приходу в Нацбанк із грудня 2007 року очолювала раду директорів створеної нею групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU). З січня 2001 до грудня 2007 рр. обіймала посаду першого заступника голови правління та начальника управління фінансових ринків "ІНГ Банк Україна". До цього протягом п'яти років входила до правління АКБ "Сосьєте Женераль Україна", де відповідала за роботу банку на ринках капіталу. З 1993 до 1996 рр. працювала провідним економістом на Українській міжбанківській валютній біржі.

У ЗМІ основним кандидатом на посаду глави НБУ називають главу правління "Райффайзен банк Аваль" Володимира Лавренчука.

Глава НБУ призначається Верховною Радою за поданням президента України строком на сім років.

Повний текст ексклюзивного інтерв'ю В. Гонтаревої читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА