15:55 12.05.2017

Гонтарева звинувачує Приватбанк у спробі підіграти Коломойському

2 хв читати
Гонтарева звинувачує Приватбанк у спробі підіграти Коломойському

Приватбанк (Дніпро) пропонує погасити Нацбанку України (НБУ) 13,8 млрд грн заборгованості з рефінансування, що звільнить екс-співвласника фінустанови Ігоря Коломойського від персональної гарантії, заявила глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Банк нам хоче погасити це рефінансування, але тоді вони позбавлять Коломойського від усіх гарантій, і ми втратимо ці застави. Тому ми не хочемо, щоб Приватбанк нам погашав", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

В.Гонтарева уточнила, що відмова від такого погашення рефінансування, виданого банку ще до його націоналізації наприкінці минулого року, прописана в меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Якщо ми погасимо це рефінансування, то втратимо застави третіх осіб - реальні активи, що належать (екс-власникові Приватбанку Ігорю - ІФ) Коломойському, та його персональні гарантії", - пояснила глава НБУ.

Вона наголосила, що центробанк видавав це рефінансування до націоналізації банку лише під реальні активи і під персональну гарантію І.Коломойського, тоді як у забезпечення корпоративного портфеля кредитів, виданих самим банком, таких реальних активів немає.

"Ми сказали Приватбанку: заберіть ці застави під наявні кредити, а потім уже погасите нам рефінансування або закладете нам ці застави зі свого боку. Але вони ж не забирають!" - описала ситуацію В.Гонтарева.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ та акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були І.Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а Приватбанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн. Екс-власники, за заявами Нацбанку і Мінфіну, взяли на себе зобов'язання реструктуризувати корпоративний кредитний портфель фінустанови до липня 2017 року.

В.Гонтарева 10 квітня 2017 року заявила, що постаудит Приватбанку після його націоналізації виявив додаткові проблеми: не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфеля було видано пов'язаним особам, а потім повідомила, що фінустанові за підсумками постаудиту знадобиться докапіталізація ще щонайменше на 30 млрд грн. За її даними, прогресу в реструктуризації портфеля від початку року і дотепер немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА