17:15 12.05.2017

Звіт про верифікацію списків: кілька сотень людей не хочуть в ОРДЛО

2 хв читати
Звіт про верифікацію списків: кілька сотень людей не хочуть в ОРДЛО

Другий президент України, представник України в тристоронній контактній групі Леонід Кучма заслухав попередній звіт про верифікацію осіб. Згідно з отриманою інформацією, кілька сотень людей не хочуть переміщатися на територію ОРДЛО.

"Леонід Кучма заслухав попередній звіт щодо проведення процедури верифікації осіб, що скоїли злочини, але яких можна помилувати у рамках законодавства заради звільнення незаконно утримуваних на окупованих територіях українців. Йдеться про кілька сотень людей, які не хочуть переміщатися на територію ОРДЛО", - написала прес-секретар Л.Кучми Дарина Оліфер на сторінці у Facebok у п'ятницю.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та керівник Об'єднаного центру зі звільнення заручників при СБУ Юрій Кочанов поінформували, що процедура верифікації осіб, які процесуально обмежені у своїх правах і перебувають в українських пенітенціарних установах, тривала з 28 квітня по 12 травня. Робота відбувалася під координацією ОБСЄ, до групи, що здійснювала процедуру верифікації, входили представники офісу омбудсмена, СБУ, представники ОБСЄ, а також кілька жінок - матерів осіб, що скоїли злочини.

"Протягом цього часу група здійснювала верифікацію, проїхала понад 14 тис. кілометрів, була в 19 регіонах України, а також у Києві, відвідала 37 пенітенціарних закладів", - йдеться в повідомленні.

В.Лутковська зазначила (це також відображено в попередніх звітах ОБСЄ), що опитування відбувалося відповідно до міжнародних стандартів, із дотриманням конфіденційності та норм міжнародного гуманітарного права.

Українська сторона очікує, що звіт щодо проведеної верифікації стане ключовим питанням гуманітарної підгрупи і тристоронньої контактної групи в Мінську 15 травня, і робить усе для розблокування процесу звільнення заручників.

"На думку Леоніда Кучми, проведена верифікація має сприяти погодженню остаточних списків осіб, яких має бути звільнено, і наблизити день звільнення", - пише Д.Оліфер.

У зустрічі з Л.Кучмою, окрім В.Лутковської та Ю.Кочанова, брали також участь представник України в групі з безпеки Євген Марчук, начальник головного командного центру Збройних сил України Богдан Бондар, експерт з питань безпеки Андрій Кузьменко.

Наступне засідання ТКГ відбудеться в Мінську 15 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА