16:18 13.05.2017

Громадська рада при Держлісагентстві виступає проти торгівлі деревиною на єдиному електронному майданчику

2 хв читати
Громадська рада при Держлісагентстві виступає проти торгівлі деревиною на єдиному електронному майданчику

Громадська рада при Державному агентстві лісових ресурсів вважає введення торгівлі деревиною на єдиній біржі в електронному вигляді спробою монополізувати ринок.

Відповідне звернення ради до прем'єр-міністра, Антимонопольного комітету, Генеральної прокуратури і Міністерства аграрної політики та продовольства оприлюднено на сайті Держлісагентства.

"Дії Держлісагентства щодо введення торгівлі деревиною на єдиній біржі лише в електронному вигляді повністю суперечать чинному положенню про торгівлю деревиною, не вирішують проблем ринку і є спробою монополізувати торгівлю деревиною", - зазначають у раді.

На їхню думку, ведення щоквартальних електронних торгів необробленою деревиною також не відповідає проекту реформування ринку деревини, напрацьованого робочою групою при Держлісагентстві.

Згідно з положенням про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини № 42 від 19 лютого 2007 року, аукціони з продажу необробленої деревини проводяться на базі товарних бірж, розташованих в обласних центрах, а самі торги проводяться публічно, з голосу в торгових залах біржі.

Робочою групою при Держлісагентстві в 2015 році був розроблений компромісний проект реалізації необробленої деревини. Він передбачає проведення додаткових електронних торгів на деревину, яка не реалізована під час щоквартальних торгів, додатково заготовлена протягом кварталу або не викуплена вчасно покупцем.

"На жаль, досі Держлісагентство гальмує ухвалення зазначеного проекту правил торгівлі та блокує введення його у вигляді пілотного проекту, посилаючись на невідповідність чинному порядку реалізації необробленої деревини", - повідомляють у раді.

У зверненні наголошують, що деревообробне виробництво більшості областей розміщене переважно в районних центрах і сільській місцевості, де мережа Інтернету розвинена недостатньо, а стабільність і швидкість зв'язку, зокрема мобільного, незначна. Особливо це стосується прикордонних з іншими країнами і гірських районів.

Крім того, за інформацією ради, під час проведення аналогічних щоквартальних торгів на Київщині сталося несанкціоноване втручання сторонніх осіб у роботу системи електронних торгів.

"Втручання в роботу електронної системи дає можливість маніпулювання результатами торгів на користь окремих його учасників. Це ставить під сумнів справедливість і неупередженість результатів електронного аукціону", - наголошується в зверненні.

Аграрна біржа за законом не має права на проведення торгово-біржової діяльності й не має права здійснювати організацію та проведення аукціонних торгів з продажу необробленої деревини.

У раді наголошують, що електронну торгівлю не можна вводити спонтанно, тому пропонують почати з проведення додаткових електронних торгів з продажу деревини.

"Просимо втрутитися в ситуацію з метою недопущення порушення чинного законодавства про проведення аукціонних торгів з реалізації необробленої деревини державними лісогосподарськими підприємствами, підпорядкованими Держлісагентству, а всі дії, пов'язані з реформуванням ринку деревини, здійснювати лише після обговорення і узгодження з усіма сторонами господарських відносин", - зазначено в листі-зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА