17:38 30.05.2017

ТАСкомбанк претендує на активи і пасиви Діамантбанку

3 хв читати
ТАСкомбанк претендує на активи і пасиви Діамантбанку

ТАСкомбанк, що належить екс-главі Нацбанку України Сергію Тігіпку та посідає 20-те місце за розміром активів на ринку, готовий виступити інвестором у вирішенні проблем визнаного неплатоспроможним Діамантбанку (обидва - Київ), повідомив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Костянтин Ворушилін.

"Щодо Діамантбанку кваліфікований поки що лише один інвестор - ТАСкомбанк. Вони претендують і на перехідній банк, і на активи та пасиви", - сказав він журналістам у Києві у вівторок.

Як повідомлялося, НБУ 24 квітня визнав Діамантбанк неплатоспроможним, посилаючись на те, що фінустанова до 1 квітня не забезпечила досягнення встановленого центробанком мінімального значення нормативу достатності регулятивного капіталу на рівні 5%.

Минулого тижня про подання заявки до ФГВФО інвестором, готовим брати участь у виведенні Діамантбанку з ринку двома їх трьох можливих способів - шляхом перехідного або приймаючого банку (з передачею активів та пасивів), повідомив голова правління Діамантбанку Олег Ходачук, висловивши сподівання, що Фонд задовольнить цю заявку, щоб не йти третім шляхом - ліквідації.

За даними екс-керівника Діамантбанку, потенційний інвестор сплатив гарантійний внесок і готовий спрямувати на формування статутного капіталу перехідного банку 500 млн грн. "Тепер питання до інвестора та Фонду гарантування вкладів, якою буде структура балансу перехідного банку, скільки грошей вкладників буде компенсовано в перехідному банку і чи відбудеться він (ще один тест для регулюючих органів країни)",- написав О.Ходачук 24 травня.

Діамантбанк зареєстровано в листопаді 1993 року. Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2017 року за розміром загальних активів (7,414 млрд грн) Діамантбанк посідав 24-те місце серед 93 українських банків.

Станом на 24 квітня фізичними особами - власниками істотної участі в Діамантбанку були Давид Жванія, Ігор Крезь, Андрій Щукін і В'ячеслав Циганенко, а міноритарним акціонером - екс-народний депутат Микола Мартиненко, який пов'язав визнання банку неплатоспроможним із висуненими на його адресу обвинуваченнями з боку НАБУ і подальшим його затриманням.

О.Ходачук також назвав головною причиною неплатоспроможності банку затримання М.Мартиненка. Він нагадав, що в середині березня банк зареєстрував проспект додаткової емісії на 750 млн грн, участь у розміщенні якої планував брати і сам голова правління, і М.Мартиненко.

За інформацією ФГВФО, загальна сума можливого відшкодування вкладникам, згідно зі звітністю банку, становить майже 1,3 млрд грн, із них 0,05 млрд грн - фізичні особи-підприємці. При цьому 96% усіх вкладників банку отримають свої кошти в повному обсязі, оскільки їхній розмір не перевищує гарантованої суми відшкодування.

На початок квітня 2017 року кошти клієнтів у банку становили 4,24 млрд грн, зокрема фізичних осіб - 2,07 млрд грн.

Група "ТАС", заснована в 1998 році, є однією з найбільших фінансово-промислових груп України, розвиває чотири основні напрями бізнесу: фінансовий, промисловий, венчурний і нерухомість. До фінансового сектора групи входять ТАСкомбанк і куплений наприкінці минулого року Універсал Банк. У групі також ризикові страхові компанії "Індустріальна" і "ТАС" та компанії зі страхування життя "ТАС" і "Ейгон Лайф Україна", а також "ТАС-Фінанс консалтинг", "ТАС Ессет Менеджмент", процесинговий центр "ТАС Лінк", "Фінансова компанія "Центр фінансових рішень" (ТМ "КредитМаркет"), колекторна компанія "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів", "Перемога Фінанс Актив", "Велко Інвест", "Улф-Фінанс".

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2017 року за розміром загальних активів ТАСкомбанк посідав 20-те місце (8,57 млрд грн), а Універсал Банк - 25-те місце (4,01 млрд грн) серед 90 діючих банків.

У гіпотетичному випадку складання активів усіх трьох банків об'єднаний банк із загальними активами в 19,85 млрд грн був би 14-м на ринку за загальним розміром активів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА