10:13 02.06.2017

Мешканцям гуртожитків дозволили приватизувати житлоплощу

2 хв читати
Мешканцям гуртожитків дозволили приватизувати житлоплощу

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків" із президентськими пропозиціями.

Як повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України, відповідний закон (законопроект №1076) повернено з підписом президента 1 червня 2017 року.

Як повідомлялося, 5 квітня 2017 року народні депутати України 256 голосами підтримали в цілому за закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків" із пропозиціями, внесеними раніше президентом П.Порошенком.

Під час голосування парламентарі врахували пропозиції президента України до закону щодо забезпечення рівного права громадян на реалізацію права на приватизацію житла в гуртожитках.

Народні депутати також підтримали пропозицію представника президента в парламенті Ірини Луценко (фракція "БПП") та вилучили із закону норми з визначення категорій осіб, що мають право проживати в гуртожитку.

"Закон передбачає, що житлова площа в гуртожитку надається одиноким громадянам і сім'ям, які мають право проживати в гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства. При цьому ні в чинній редакції Житлового кодексу Української РСР, ні в законі, який розглядається, не визначено категорії осіб, які мають право проживати в гуртожитку. Прошу врахувати ці зауваження під час голосування", - заявила з трибуни парламенту І.Луценко.

20 травня 2016 року президент України Петро Порошенко застосував право вето і повернув на повторний розгляд Верховної Ради закон, який дозволяв приватизувати житло в гуртожитках. П.Порошенко мотивував своє рішення тим, що "закон містить норми, які суперечать Конституції та законам України, і не створює належних правових механізмів реалізації житлових прав жителів гуртожитків та містить ризики їх порушення".

Президент, зокрема, назвав неприйнятними положення закону, що обмежують права громадян на приватизацію кімнат у гуртожитках залежно від наявності трудових або службових відносин із підприємством, яке надало їм право проживати в гуртожитку, або залежно від офіційної реєстрації місця проживання в гуртожитку.

"Встановлення несправедливих правил реалізації прав громадян у такій чутливій сфері, як житлові відносини, може призвести до посилення соціальної напруженості в суспільстві, а також стати фактором соціальних конфліктів", - зазначив П.Порошенко.

1 листопада 2016 року Верховна Рада відправила на доопрацювання в профільний комітет законопроект №1076. Нардепи розглянули пропозиції глави держави до цього законопроекту і не погодилися його відхилити, як пропонував президент. При цьому народні депутати не змогли подолати вето президента - за таку пропозицію проголосували лише 188 народних депутатів за 300 необхідних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА