15:54 05.06.2017

Любомира Гузара поховали в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві

2 хв читати
Любомира Гузара поховали в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві

Колишнього предстоятеля Української греко-католицької церкви кардинал Любомира Гузара поховали у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

О 14:12 труну з тілом покійного було поміщено в крипту, о 14:20 жалобна архієрейська божественна літургія з чином поховання, що розпочалася в соборі близько 11:00 понеділка, завершилася.

Верховний архієпископ-емерит Любомир (у миру Любомир Гузар, 26 лютого 1933 - 31 травня 2017) - єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви; з 28 січня 2001 верховний архієпископ Львівський, із 25 серпня 2005 по 10 лютого 2011 року Верховний архієпископ Києво-Галицький - предстоятель УГКЦ (залишив пост предстоятеля Церкви після того, як Папа Римський Бенедикт XVI прийняв його відставку за станом здоров'я).

Помер 31 травня ввечері на 85-му році життя після важкої і тривалої хвороби.

Наступного дня близько 18:30 труну з його тілом привезли до собору Св. Юра у Львові, де церемонія прощання з ним тривала цілодобово до суботи, 3 червня. Глава УГКЦ Святослав (Шевчук), який прибув із Києва, разом із вищим духовенством конфесії відслужив панахиду по покійному. В суботу після архієрейського богослужіння відбулася процесія від собору Св. Юра до монастиря отців-студитів, до якого належав покійний. Після цього труну з його тілом було доправлено в Київ.

У столиці церемонія прощання з Л.Гузаром розпочалася 4 червня вранці у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, зведеному, зокрема, стараннями покійного владики, і тривала до ранку понеділка. С.Шевчук відслужив у неділю архієрейську божественну літургію; у службі взяв участь предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Проводити кардинала Гузара в останню дорогу прийшло також керівництво держави. Жалобна архієрейська божественна літургія з чином поховання розпочалася об 11:00 5 червня.

Л.Гузар був одним із визначних моральних авторитетів сучасності, традиційно входив до сотні найвпливовіших людей України.

Українська греко-католицька церква є помісною католицькою церквою східного обряду, діє на території України і в країнах, де є українська діаспора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА