14:17 06.06.2017

Стокгольмський арбітраж повністю вилучив прив'язку до нафтопродуктів у формулі ціни між Нафтогазом і Газпромом

3 хв читати
Стокгольмський арбітраж повністю вилучив прив'язку до нафтопродуктів у формулі ціни між Нафтогазом і Газпромом

Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма кардинально переглянув формулу ціни в угоді на постачання газу між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром", яка тепер залежить не від цін на нафтопродукти (газойль і мазут -ІФ), а від ціни газу на ринку, повідомив глава правління держхолдингу Андрій Коболєв.

"Формула кардинально змінена. Вона змінена з 2014 року відповідно до нового ринкового принципу. Формула ціни одномоментно була змінена для України з прив'язки до нафти - до прив'язки до ринку. Раніше у нас було 100% нафти, зараз - 100% ринку", - сказав він в ефірі "5 каналу" в неділю увечері.

За його словами, якщо вирахувати ціну за затвердженою арбітражем формулою Україна на сьогодні могла б купувати російський газ дешевше, ніж це зараз відбувається з боку Європи.

"Вона (ціна згідно з оновленою формулою - ІФ) вже зараз не лише менше від тієї ціни, яку від нас вимагає ПАТ "Газпром", вона навіть менше від тієї ціни, яку Україна оплачує за газ, що купувався з європейського напрямку", - зазначив А.Коболєв.

Глава НАК вважає, що на сьогодні такий принцип є найбільш справедливим і ця формула є найбільш ефективною на газовому ринку Європи.

А.Коболєв також пояснив, що аргументація і логіка арбітражу, який ухвалив рішення переглянути ціни на газ в угоді не з 2010 року, як цього хотіла українська сторона, а з 2014 року пов'язана з діями керівників НАК і країни, що працювали в той 5-річний період, під час купівлі газу в "Газпрому".

"Період, з якого трибунал ухвалив рішення про перегляд ціни для "Нафтогазу", в основному був визначений тими діями, які керівництво "Нафтогазу" до 2014 року і керівництво України з 2010 по 2014 роки щодо цієї угоди і щодо того, за якою ціною імпортувався газ з Росії", - сказав він.

Глава НАК також повідомив, що не бачить в ухваленому рішенні жодного пункту, який давав би "Газпрому" перевагу перед "Нафтогазом".

"Коректно порівнювати, що було до рішення і що після. До рішення "Газпром" вважав, що ми винні йому $47 млрд. Ми вже не винні. "Газпром" вважав, що ми повинні купувати не менше 41,6 млрд куб. м газу в рік. Не повинні. "Газпром" вважав, що ми повинні сплачувати одну з найбільших цін в Європі. Ми не повинні. Що там ще може бути "веселкового" (для "Газпрому" - ІФ)?" – зазначив А.Коболєв.

"Газпром" більше не може, і ми це довели за дві зими, диктувати нам умови, оскільки ми фізично можемо повністю купувати газ з європейського напрямку. Як ми чекаємо, остаточне рішення має остаточно врегулювати усі відносини з "Газпромом". Наша головна мета - зробити "Газпром" одним з постачальників газу для України на рівних умовах. Якщо у рамках цих умов "Газпром" буде конкурентним, тоді ми вестимемо переговори з ними щодо того як, в яких об'ємах і коли купувати газ", - резюмував він.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти "Газпрому" за контрактом на постачання газу. Стокгольмський трибунал задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни в контракті на постачання газу з "Газпромом" з урахуванням ринкових умов, а також скасував вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" і повністю скасував заборону на реекспорт Україною газу.

Розрахунок сум компенсацій, накладених за окремим рішенням Стокгольмського арбітражу у справі про спор "Нафтогазу" з ПАТ "Газпром" (Росія) і загалом остаточні рішення будуть формалізовані через 2-3 місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА