16:24 13.06.2017

Порошенко присвоїв Жизневському звання Героя України

2 хв читати
Порошенко присвоїв Жизневському звання Героя України

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України Михайлу Жизневському і вручив "Зірку Героя" його батькам, повідомляє у вівторок прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Він поклав своє життя за нашу і вашу свободу. Для нас Михайло - НЕ іноземець, для нас Михайло - українець у душі", - цитує П.Порошенка у своїй сторінці в Фейсбук С.Цеголко.

Президент нагадав, що ініціював зміни до законодавства, які були підтримані Верховною Радою і які дозволили вперше в історії України присвоїти найвищу нагороду країни іноземцю - білорусу, який боровся за свободу України.

Як повідомлялося, П.Порошенко ініціював внесення відповідних змін до чинного законодавства за результатами зустрічі з сім'ями Героїв Небесної Сотні 20 лютого поточного року. Президент нагородив орденами Героїв Небесної Сотні трьох іноземців - громадян Білорусі Михайла Жизневського, Грузії - Зураба Хурцію і Давида Кіпіані, які загинули під час Революції Переваги.

3 травня президент України підписав закон "Про внесення змін до розділу V "Прикінцеві положення "закону" Про державні нагороди України", ухвалений Верховною Радою 13 квітня, який надає можливість присвоїти звання Герой України іноземцям, посмертно нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні.

"Законом встановлюється, що звання Герой України як виняток може бути присвоєно посмертно іноземцю, нагородженому орденом Героїв Небесної Сотні, за здійснення визначного геройського вчинку, пов'язаного з обстоюванням конституційних принципів демократії, прав і свобод людини під час Революції Гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року)", - повідомляється на офіційному сайті глави держави.

Документ набуває чинності з дня, наступного після дня його опублікування.

"Україна вдячна і завжди пам'ятатиме подвиг Героїв Небесної Сотні, які віддали найцінніше, - своє життя. Віддали його не тільки за свободу нашої держави, а й за те, щоб зберегти демократію та свободу в усій Європі і в усьому світі", - зазначив президент, підкресливши, що в цій боротьбі пліч-о-пліч з українцями стояли й громадяни інших країн.

Михайло Михайлович Жизневський (біл. Михайло Михайлавич Жизьнеўски, 26 січня 1988 р.н., Гомель, Білоруська РСР - 22 грудень 2014 року, Київ, Україна) - білоруський активіст Євромайдану та журналіст, член Самооборони Майдану. Член організації УНА-УНСО, проживав у Білій Церкві. Був убитий під час протистоянь на вулиці Грушевського в Києві. Герой України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА