11:49 17.06.2017

Кількість громадян, які декларують українську національну ідентичність, перевищила 90%

2 хв читати
Кількість громадян, які декларують українську національну ідентичність, перевищила 90%

Кількість громадян України, які вважають себе українцями за національністю, зростає і на сьогодні становить 90,6% населення - свідчать дані соцопитування, проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, Рейтинг, СОЦИС, а також Центр Разумкова).

Результати соцопитування наводять у суботу в своїй статті "Національне питання: Україна як Європа" для тижневика "Дзеркало тиждень. Україна" (ZN.UA) народний депутат Ігор Гринів і польський політик Мирослав Чех. Згідно з даними дослідження, росіянами за національністю вважають себе лише 6,3%. Представниками інших національностей називають себе лише 2,7% громадян.

При цьому, найчастіше українську національну ідентичність декларують молоді люди віком від 18 до 24 років.

Автори констатують, що кількість людей, які задекларували українську національну ідентичність, радикально збільшилася.

"Для порівняння слід навести дані про національний склад населення України згідно з переписами населення 1989-го і 2001 рр.: українці - 72,7 і 77,8%, відповідно росіяни - 22,1 і 17,3, інші - 5,2 і 4,9%", - йдеться у статті.

І.Гринів і М.Чех визнають, що на сьогоднішню національну структуру населення України вплинули анексія Криму та окупація значної частини Донбасу, регіонів з традиційно високим відсотком етнічних росіян і представників інших національних груп. Проте, різке зменшення кількості людей, які задекларували російську чи іншу національну ідентичність, відбулося не тільки за рахунок окупації етнічно неукраїнських територій, оскільки на окупованих територіях залишилися не тільки росіяни, а й чимало українців.

Соціологічне опитування найбільші чотири соціологічні центри України провели в березні нинішнього року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 у кожній області, а в Києві, Харківській та Одеській областях - по 1 тисячі.

Області, крім названих, були об'єднані у більші регіони, щоб зменшити похибку опитування. Результати дослідження дали змогу створити карту суспільних настроїв української спільноти з таких питань, як національна ідентичність, мовна проблема, конфесійна приналежність, ставлення до ЄС і НАТО тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА