15:31 19.07.2017

Інтеграція ОЕС України із ENTSO-E може знизити ціни на е/е в країні на 20-30% - Ковальчук

2 хв читати
Інтеграція ОЕС України із ENTSO-E може знизити ціни на е/е в країні на 20-30% - Ковальчук

Інтеграція об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO - E) створить передумови для зниження ціни на електроенергію в країні, повідомив глава НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

За його словами, згідно з європейською статистикою, об'єднання енергосистем і ринків призводить до падіння цін на 20-30% у країні, що інтегрувалася, на момент приєднання. "Що швидше ми приєднаємося до європейського об'єднання, то швидше отримаємо справжні ринкові умови", - цитує прес-служба НЕК слова В.Ковальчука.

Глава "Укренерго" нагадав, що для виконання каталогу вимог із приєднання до ENTSO - E країні відведено п'ять років. При цьому на момент можливої синхронізації електроенергетична сфера України вже кілька років може функціонувати в умовах нової моделі ринку електроенергії, повноцінне введення якої заплановано з 2019 року.

"Що швидше ми приєднаємося до європейського об'єднання, то швидше отримаємо справжні ринкові умови", - наголосив В.Ковальчук.

Глава НЕК також зазначив, що інтеграція з ENTSO - E надасть можливість країні позбувтися залежності від Росії в електроенергетиці. Він нагадав, що Україна вже має негативний досвід не надання РФ аварійної допомоги в критичні для стабільності ОЕС країни дні під приводом різних технічних причин, незважаючи на наявну угоду.

"Відповідність європейським вимогам лише поліпшить якість електроенергії в Україні і стабільність нашої енергосистеми, забезпечить нам можливість незалежно від Росії регулювати частоту. Крім того, це реальний крок до посилення безпеки постачань електроенергії", - резюмував він.

Як повідомлялося, угода про умови майбутнього об'єднання енергосистеми України з ENTSO - E складається з трьох основних частин: каталогу вимог, безумовного виконання яких потрібне для ухвалення рішення про об'єднання енергосистем, а також переліку необхідних додаткових досліджень і дорожньої карти.

"Укренерго" на сьогодні оцінює технологічну готовність ОЕС України із приєднання до ENTSO - E у 15%, а рівень імплементації і гармонізації українського законодавства з європейськими нормами - у 5% за наявної інтегрованості систем у 10%. Доведення цих умов до 99-100%-го рівня заплановано через п'ять років.

При цьому технічний можливий об'єм обміну потужності між ОЕС України з ENTSO - E заплановано збільшити з 885 МВт до 2200 МВт через п'ять років і до 4000 МВт - через 10 років.

ENTSO - E(European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в 2009 році, об'єднала шість галузевих асоціацій, що існували на той час: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких у совю чергу входить 41 системний оператор з 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики і вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА