12:59 26.07.2017

На "віджаті" ЄМЗ і "Донецьксталь" Росія постачає ЗРС і окатиші

4 хв читати
На "віджаті" ЄМЗ і "Донецьксталь" Росія постачає ЗРС і окатиші

На ПрАТ "Єнакіївський металургійний завод" (ЄМЗ), що входить до групи "Метінвест", і метзавод "Донецьксталь", що розміщені на тимчасово непідконтрольній Україні території, управління якими акціонери втратили з 15 березня поточного року, за квітень-червень з Росії було поставлено загалом близько 430 тис. тонн залізорудного концентрату і окатишів невідомого виробника, повідомляється в прес-релізі ДП "Укрпромзовнішекспертиза" в середу.

Експерт ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Дмитро Жовтяк зазначив, що червневе середньодобове виробництво української товарної непідготовленої залізорудної сировини скоротилося на 8,4 тис. тонн (з 134 тис. тонн до 125,6 тис. тонн). Протилежна ситуація з середньодобовим виробництвом підготовленої сировини - збільшення з 62,1 тис. тонн до 68,2 тис. тонн (на 6,1 тис. тонн).

Всього в червні було вироблено 5812,6 тис. тонн товарного ЗРС, що на 263,8 тис. тонн менше від показника минулого місяця. Всього від початку 2017 року виробництво товарного ЗРС вітчизняними гірничорудними компаніями становило трохи більше 35 млн тонн, що приблизно на 2 млн тонн менше, ніж за аналогічний період 2016 року.

"Загальні червневі поставки ЗРС на меткомбінати України гірничорудними компаніями країни (з урахуванням агломерату з ММК ім. Ілліча та оціночних показників поставок ЗРС зі структурних підрозділів на "ArcelorMittal Кривий Ріг", але без урахування імпортного ЗРС) становили 2,613 млн т - на 81 тис. тонн менше, ніж у травні. Порівняно з травнем обсяги закупівель сировини у внутрішніх виробників істотно знизив МК "Азовсталь" (-61 тис. тонн). Найбільше зростання поставок в червні демонстрував ММК ім. Ілліча (+17 тис. тонн)", - констатував Д.Желтяков, якого цитує прес-служб а.

Експерт додав, що за даними Державної фіскальної служби, задекларований експорт українського ЗРС в червні впав на 122 тис. тонн - до 3,581 млн т. З початку 2017 року всього було експортовано близько 19,3 млн тонн ЗРС, що на 1,3 млн тонн нижче, ніж за аналогічний період 2016р. Найбільше збільшення поставок відбулося в Словаччину (+505 тис. тонн), найбільше зниження експорту - в Китай (-3,490 млн тонн).

У прес-релізі також зазначено, що оцінна середня червнева вартість сировини з доставкою на комбінат (без урахування імпорту) на внутрішньому ринку України знизилася на 140-210 грн порівняно з аналогічним показником за травень. Середньозважена ціна українського експорту, за даними ДФС, у червні 2017 становила $54,8/тонна, що на $4,3 нижче, ніж у травні.

На думку експертів "Укрпромзовнекспертизи", в липні, швидше за все, буде спостерігатися стабільність експортних цін або ж незначне зниження перед зростанням в серпні, слідом за динамікою індексів у Китаї. На українському ринку ціни можуть вирости вже в липні.

Як повідомлялося, в ОРДО періодично поновлюють роботу "віджатих" підприємств групи "Метінвест" і "Донецьксталі", управління над якими було втрачено компаніями на непідконтрольній території з 15 березня поточного року. За даними джерел, формально постачання ЗРС здійснюється з "Росрезерву", але реально - з гірничорудних підприємств "Северстали".

Раніше також повідомлялося, що ЗРС "Северстали" почала надходити на залізничні станції, що поблизу кордону з Україною (Донецькою областю). При цьому Російські Залізниці рішенням від 10 квітня ввели 25% знижку на перевезення ЗРС зі станції Череповець-II (обслуговує Череповецький меткомбінат "Северстали") на станцію Успенська (Ростовська область) і зі станції Костомукша-Товарна ("Карельський окатиш") на станцію Ліски (Воронежская область, поруч розташований порт на річці Дон).

За даними видання "Метал Експерт", перші поставки на їхню адресу почалися в квітні: з Череповецького меткомбінату "Северстали" було відвантажено близько 11 тис. тонн концентрату. Загалом з ГЗК "Северстали" і "Металоінвесту" поставки оцінювалися в квітні до 60 тис. тонн концентрату і до 100 тис. тонн окатишів.

Крім того повідомлялося, що генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков застерігав від незаконної експлуатації своїх активів, що залишилися на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, зокрема від поставок металургійної сировини цим підприємствам: "У разі виявлення таких незаконних дій стосовно порушників (компаній і їх менеджменту) на підставі українського, російського і міжнародного законодавства будуть ініційовані кримінальні справи, санкції біржових майданчиків, де котируються їхні акції, обмеження з боку міжнародного фінансового співтовариства ".

У березні ЗМІ повідомляли, що російський уряд рекомендував "Северстали" і "Металоінвест" розглянути можливість поставок залізної руди на підприємства Донецької та Луганської областей. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, а також обидві компанії спростовували цю інформацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА