14:24 26.07.2017

Нідерланди врегулюють питання заочного правосуддя для покарання винних у катастрофі МН-17

3 хв читати
Нідерланди врегулюють питання заочного правосуддя для покарання винних у катастрофі МН-17

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Нідерланди готують внесення змін до законодавства щодо заочного правосуддя, щоб покарати винних в авіакатастрофі рейсу МН17 Малайзійських авіаліній.

"Вони вносять зміни в законодавство. Тому так довго тривали переговори щодо угоди (угода між Україною і Нідерландами про співпрацю в справі по МН17 - ІФ)", - сказала заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль в інтерв'ю "Громадському".

За її словами, нідерландська сторона разом з подачею на ратифікацію цієї угоди має намір внести зміни до своїх Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. "В угоді прописано, що це буде голландське право, і що рішення буде ухвалювати голландський суд", - зазначила дипломат.

Як повідомлялося, міністр юстиції України Павло Петренко і міністр безпеки і юстиції Нідерландів Стеф Блок на початку липня поточного року підписали двосторонню угоду про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних з катастрофою літака "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній на Донбасі в 2014 році.

У нідерландському уряді зазначили, що двосторонній договір з Україною дозволяє здійснювати судове переслідування винних за загибель усіх жертв з 17 країн світу, а не тільки громадян Нідерландів. "Договір передбачає, що судове переслідування підозрюваних у збитому польоті MH17 буде за всіх 298 загиблих катастрофи. Це дає всім родичам однакові права в голландському процесі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, договір дає можливість допиту українських підозрюваних через відеозв'язок з Нідерландами. "Також врегульовано питання потенційної передачі засуджених. Це важливо, тому що українська Конституція не допускає видачі громадян", - підкреслюється в повідомленні.

Представники країн, які співпрацюють у розслідуванні цієї катастрофи - Нідерландів, Австралії, Малайзії, України і Бельгії - раніше прийняли рішення, що справи підозрюваних у справі про катастрофу рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" на Донбасі будуть розглядати в Нідерландах в рамках нідерландського законодавства.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати свого кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з її висновками, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставлена в Україну з Російської Федерації та, після того, як вона була використана для атаки на авіалайнер рейсу МН17, була знову повернута на територію РФ.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб, усі вони загинули.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА