16:02 26.07.2017

Дозвіл на зустріч консулів РФ з Агєєвим нададуть після проведення слідчих дій

3 хв читати
Дозвіл на зустріч консулів РФ з Агєєвим нададуть після проведення слідчих дій

У Службі безпеки України заявляють, що російський консул отримає дозвіл на зустріч із затриманим в Луганській області російським військовослужбовцем Віктором Агєєвим після проведення невідкладних слідчих дій.

"... російській стороні було повідомлено, що дозвіл на проведення зустрічі з Агєєвим службовими особами Генерального консульства РФ в Харкові буде надано після проведення невідкладних слідчих (розшукових) дій, про що російську сторону буде поінформовано додатково", - повідомляє прес-центр СБУ в середу.

У СБУ нагадали, що військовослужбовець ЗС РФ В.Агєєва було затримано 24 червня в зоні проведення АТО, і лише через два тижні, 6 липня, Генеральне консульство РФ у Харкові направило листа з проханням надати дозвіл на зустріч представників дипломатичної установи з затриманим. Свою відповідь СБУ направила 13 липня.

Крім того, українська спецслужба вважає безпідставними обвинувачення МЗС РФ у порушенні норм міжнародного законодавства і нагадує про ситуацію з українським режисером Олегом Сенцовим, затриманим російськими спецслужбами в травні 2014 року.

"СБУ хоче нагадати російським дипломатам про їхню схожу практику дій на прикладі проведення зустрічі консульськими співробітниками МЗС України з Олегом Сенцовим, якого незаконно затримали представники російських спецслужб у травні 2014 року. Незважаючи на численні ноти і запити української сторони до РФ, така зустріч відбулася лише через півтора року після його укладення - в грудні 2015 року. (...) дозвіл на відвідування Олега було надано лише після винесення російським судом незаконного обвинувального рішення", - зазначається в повідомленні прес-центру.

Як повідомлялося, раніше МЗС РФ закликав Київ забезпечити негайний консульський доступ до затриманого в Україні росіянина В. Агєєва. "Київ, позбавляючи Агєєва права на консульський захист, порушує Консульську конвенцію між РФ і Україною 1993 року, а також Віденську конвенцію про консульські відносини 1963 року. Закликаємо МЗС України забезпечити безумовне виконання українськими компетентними органами положень цих міжнародних договорів, і вимагаємо надати негайний доступ консульських посадових осіб до Агєєва", - йдеться в коментарі департаменту інформації і друку МЗС РФ, опублікованому на сайті відомства 25 липня.

24 червня 2017 року поблизу с. Желобок Слов'яносербського району Луганської області українські військові знешкодили диверсійно-розвідувальну групу терористів. Чотирьох бойовиків затримали, один з них виявився військовослужбовцем ЗС РФ за контрактом В. Агєєвим.

Міноборони РФ заявило, що В.Агєєв проходив строкову службу в Збройних силах РФ, після якої в травні 2016 звільнився в установленому порядку в запас. Сам В.Агєєв підтвердив, що вирушив на схід України після підписання контракту на службу в Збройних силах РФ: "Я військовослужбовець. Частина 65246 (розташована в місті Новочеркаськ, це полк зв'язку і навчальний центр Повітряно-космічних сил Росії)".

22 липня глава Служби безпеки України Василь Грицак наголосив, що дії затриманого на Донбасі В. Агєєва кваліфікуються як тероризм.

24 липня перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко зазначила, що російський консул не відвідувала затриманого російського військовослужбовця-контрактника В. Агєєва.

У Міністерстві закордонних справ України роз'яснили, що дозвіл російським дипломатам на відвідування затриманого в Україні російського військовослужбовця В. Агєєва має надати слідчий або суд, що здійснює кримінальне провадження щодо цього громадянина.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА