10:41 02.08.2017

Україна готує позов до РФ з огляду на збитки портів через Керченський міст

2 хв читати
Україна готує позов до РФ з огляду на збитки портів через Керченський міст

Запровадження Росією обмежень щодо судноплавства через Керченський канал у зв'язку з будівництвом мосту призводить до збитків українських портів і буде оскаржене в суді, заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк на зустрічі з профспілками морських і річкових портів у вівторок.

"Міністерство юстиції в рамках наявних судових позовів проти Росії відокремлює проблему перекриття Керченського каналу і введення обмежень щодо суднового ходу. Зараз готується позов і рахуються збитки недоотриманих коштів Маріупольським та Бердянським торговельними портами", - наводить слова заступника міністра прес-служба відомства.

Ю.Лавренюк додав, що проблема будівництва Керченського порту, на якій акцентували увагу профспілки Бердянського порту, наразі вирішується спільно з Міністерством закордонних справ, Радою національної безпеки і оборони.

"Це глобальне, політичне та складне питання, але ми його обов'язково вирішимо", - сказав заступник міністра.

Він також повідомив, що Мінінфраструктури ініціює зменшення нормативів відрахування держпідприємствами частини чистого прибутку до держбюджету із 75% до 50%, щоб більше коштів спрямовувати на розвиток й оновлення інфраструктури.

Як зазначено в повідомленні, представники профспілок висловили занепокоєння щодо рівня заробітних плат, кадрових призначень, корупції в портах, а також щодо днопоглиблення акваторій портів та порядку компенсації інвестицій морським портам.

Ю.Лавренюк зазначив, що Мінінфраструктури спільно з Адміністрацією морських портів України та за участі Американської торговельної палати і Європейської бізнес асоціації розробили та направили на погодження до інших органів влади проект порядку компенсації інвестицій.

Як повідомлялося, в червні стало відомо про підготовку Міністерством транспорту РФ проекту наказу про закриття Керченської протоки в акваторії його судноплавної частини Керч-Єнікальського каналу на 23 доби в серпні-вересні 2017 року для встановлення арки мосту.

З огляду на це Мінінфраструктури України заявило про сповіщення про це Міжнародної морської організації, оскільки такі дії з боку РФ можуть завдати значної шкоди не лише безпеці судноплавства, а й національній безпеці України в цілому.

"Подальше будівництво та введення в експлуатацію мосту через Керченську протоку призведе до значного зменшення суднозаходжень у морські порти "Маріуполь" та "Бердянськ", зниження вантажообігу цих портів, гальмування їхнього розвитку, зниження рентабельності металургійних підприємств регіону, зменшення прибутків портових операторів і філій Адміністрації морських портів України, що неприпустимо", - зазначав тоді Ю.Лавренюк.

Окрім того, в травні 2017 року було відкрито кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки під час будівництва мосту через Керченську протоку між територією Росії та окупованим півостровом Крим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА