17:04 09.08.2017

Судове розслідування "справи 2 травня" в Одесі виявило суттєві недоліки досудового слідства

3 хв читати
Судове розслідування "справи 2 травня" в Одесі виявило суттєві недоліки досудового слідства

Судове розслідування справи про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі) виявило низку значних хиб проведеного досудового розслідування.

Як повідомляє громадська організація "Центр правового моніторингу" (ЦПМ), під час засідання у справі 7 серпня оголошувалися протоколи огляду місця події і судово-медичної експертизи потерпілих - тих, хто був поранений або отримав травми під час масових заворушень.

Зокрема, адвокат Ольга Балашова, що проаналізувала протоколи огляду місця події, виявила, що до протоколів додано фототаблицю. Однак, судячи з додатку, фотоапарат у момент огляду був несправний. Тому походження знімків невідомо.

"А ось ще абсолютно дивовижний факт: лише 15 травня, майже через два тижні після трагедії, було оглянуто велику ділянку вулиці Грецької - від Соборної площі до ТЦ "Афіна"- там, де точилися головні бої того дня. Але ж добре відомо, що вже рано вранці 3.05.2014 р велика бригада двірників Приморського району за чиїмось наказом вийшла на прибирання центру міста, вимела і викинула в сміття всі речові докази - гільзи, патрони, пляшки з-під запалювальних сумішей, замили і кров на асфальті і стінах будинків. Тоді що ж оглядали слідчі?", - зазначаєся в публікації ЦПМ.

Головна ж проблема, на яку вказав суд, - це проблема з результатами судово-медичної експертизи.

"7 серпня оголошували лише висновки експертів, що стосуються постраждалих від вогнепальних поранень і травм. Але чомусь ці експертизи були зроблені не в процесі огляду самих постраждалих, а за медичними документами. Так проводили експертизу поранень, наприклад, головного редактора "Думской" Олега Константинова. Крім того, як заявила адвокат Ольга Балашова, один з експертів на прізвище Деркач не значиться в реєстрі Мін'юсту. Але найголовніше - саме Одеське бюро СМЕ, як комунальний заклад, не мало права проводити експертизу (і не має досі), тому що, відповідно до Закону України "Про судову експертизу", проводити судово-медичні експертизи мають право виключно державні спеціалізовані установи, до яких належать: науково-дослідні установи Мін'юсту та МОЗ, експертні служби Міноборони, МВС, прикордонної служби та СБУ ...

У тому, що бюро не є державним, немає ніяких сумнівів. Згідно зі статутом, установа належить до спільної власності територіальних громад області. Його засновник - Одеська обласна рада, керівник - Григорій Федорович Кривда, який згідно п. 4.3 Статуту призначається на посаду рішенням обласної ради.

Таким чином, комунальний заклад "Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи" не є державною спеціалізованою установою, не має ніякого відношення до перерахованих у Законі відомств і відповідно до букви закону, судово-медичні експертизи проводити не може в принципі", - наголошують уу ЦПМ.

Як повідомлялося, 15 травня 2017 року Колегія суддів Малиновського райсуду Одеси, що розглядала справу про події 2 травня 2014 року в Одесі (в частині подій на Грецькій площі), задовольнила клопотання одного з адвокатів підсудних про відвід суддів. Після цього справу було направлено до Апеляційного суду Одеської області для визначення місця проведення судових засідань. Київський і Суворовський районний суди Одеси, які раніше не були задіяні в розгляді справи, не змогли з різних причин (відпустки, хвороби суддів і т.п.) сформувати колегії і прийняти справу до розгляду. У результаті було прийнято рішення передати справу до Чорноморська (колишній Іллічівськ), де її досі розглядають.

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 дістали поранень. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА