16:26 11.08.2017

Правоохоронці ліквідували міжнародний канал торгівлі людьми

3 хв читати
Правоохоронці ліквідували міжнародний канал торгівлі людьми

Національна поліція України і прикордонники спільно з колегами з Польщі та Литви припинили діяльність транснаціонального каналу відправки громадян України до Великобританії, де їх експлуатували в умовах рабства.

"Злочинці, використовуючи уразливий стан наших співгромадян, відсутність нормального працевлаштування та зарплати, вербували громадян України під виглядом легального працевлаштування на території Великобританії і нелегальним шляхом переправляли їх з країн ЄС до Великобританії, де вони були втягнуті в трудову експлуатацію, отримували маленьку зарплату і проживали в неналежних умовах", - розповів на брифінгу в п'ятницю співробітник департаменту Нацполіції із боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Андрій Гоменюк.

Він повідомив, що всі можливі потерпілі отримували легальні робочі візи до Польщі та легально перетинали кордон з цією країною, а з Польщі злочинці переправляли їх до Литви. "У Литві злочинці робили їм легальні документи зі схожою зовнішністю і переправляли їх до Великобританії за трьома маршрутами. Якщо не могли підібрати такі документи, то наших громадян переправляли в схованках вантажівок. Інші злочинці в Великобританії розміщували громадян України, шукали їм так звані робочі місця", - зазначив А.Гоменюк.

Крім того, при вербуванні вказувалося, що переїзд до Великобританії коштує 4200-4700 фунтів стерлінгів, і ці гроші потрібно буде відпрацьовувати. Злочинці застосовували до потерпілих фізичну силу і погрожували застосовувати її до рідних і близьких. Переважно вербування відбувалася на заході України - в Івано-Франківській і Тернопільській областях.

Українська сторона зібрала достатньо доказів і оперативно передала їх до Литви, і 8 серпня литовські прикордонники затримали зловмисників. За українським законодавством їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

А.Гоменюк поінформував, що процесуальний статус осіб, які є фігурантами кримінального провадження на території України, визначає слідче управління Національної поліції Івано-Франківської області. Загалом литовські правоохоронці затримали честверо осіб, яких один - громадянин України. 10 серпня в Литві їм було обрано запобіжний захід. Згідно із законодавством цієї країни, за торгівлю людьми їм загрожує від 4 до 12 років позбавлення волі.

При цьому він зазначив, що не всі потерпілі розуміють, яким інструментом в руках злочинців вони стали, і не всі згодні співпрацювати зі слідством. "Хоча всім пояснюється, що вони можуть отримати від держави як фінансову, так і психологічну допомогу. Міністерство соціальної політики може забезпечити робочими місцями цих громадян", - повідомив представник Нацполіціі.

Спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян зазначив, що незаконна торгівля людьми є досить поширеним явищем. За його словами, в 2017 році прикордонники і поліція разом зі своїми закордонними колегами ліквідували 11 каналів незаконної торгівлі людьми, 12 злочинців затримано, і зараз у розробці перебувають ще 8 каналів незаконної торгівлі.

За його словами, ліквідована схема діяла з 2012 року і понад 200 осіб стали жертвами злочинців.

Офіцер зв'язку прикордонної служби при посольстві Польщі в Києві, полковник Маріуш Зарецький вказав, що Польща була транзитною територією, через яку організатори схеми переправляли жертв торгівлі людьми. "До складу цієї злочинної організації входили громадяни Польщі, більшість віз було отримано з польських консульських представництв", - зазначив він.

М.Зарецький наголосив, що між польськими та українськими прикордонниками існує ефективна співпраця, яка успішно розвивається вже багато років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА