16:37 11.08.2017

Реалізації проекту "Стіна" заважає недофінансування і політична складова

2 хв читати
Реалізації проекту "Стіна" заважає недофінансування і політична складова

У Державній прикордонній службі України заявляють, що реалізацію проекту облаштування українсько-російського державного кордону "Стіна" ускладнює відсутність повного обсягу фінансування і політична складова.

"Стан фінансування проекту становить трохи більше 15% від необхідного. За 2015-2016 рр. мали виділити понад 2 млрд грн, а виділили 600 млн. На 2017 рік бюджетом було передбачено 200 млн, нещодавно прийнято рішення про виділення ще 300 млн грн, але це поки що не реалізовано на практиці", - повідомив в ефірі телеканалу "112.Україна" речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

Він зазначив, що якщо фінансування здійснюватиметься на належному рівні, то в 2017 році прикордонне відомство планує повністю завершити облаштування кордону з РФ у Харківській області та активно просунутися на північній ділянці в Луганській області, де проект почав реалізовуватися в минулому році.

О.Слободян наголосив, що реалізації проекту також заважає політична складова. "Постійно ставиться під сумнів актуальність цього проекту, це тема номер один практично на всіх телеканалах, і складно реалізовувати проект під таким серйозним інформаційним тиском", - сказав він.

Представник Держприкордонслужби звернув увагу, що аналогічні проекти зараз реалізує Литва, Латвія, Естонія, Польща, Фінляндія і Норвегія. Він також вказав, що вартість одного кілометра створення "інтелектуального кордону" в рамках проекту "Стіна" становить близько 2 млн грн, що є цілком адекватною сумою.

Розповідаючи про кримінальне провадження за фактом розтрати виділених на проект коштів, що здійснює Національне антикорупційне бюро України, О.Слободян зазначив, що в прикордонне відомство зацікавлене в об'єктивному слідстві та вважає, що всі винні особи повинні бути притягнуті до відповідальності.

Як повідомлялося, 9 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили про підозру семи особам, затриманим 8 серпня в рамках розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів державного бюджету України, виділених для інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до районів проведення антитерористичної операції і Автономної Республіки Крим (так званий проект "Стіна").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА