14:56 31.08.2017

Меморандум у справі МН-17 про обмін інформацією між Україною та Нідерландами допоможе Україні в позові проти РФ

3 хв читати
Меморандум у справі МН-17 про обмін інформацією між Україною та Нідерландами допоможе Україні в позові проти РФ

Україна і Нідерланди незабаром підпишуть меморандум про обмін інформацією у справі про збитий в 2014 році Боїнгу-777 рейсу MH-17, що допоможе офіційному Києву в позові проти РФ, повідомила заступник глави МЗС Олена Зеркаль.

"Голландці не хочуть, щоб проведена робота була поставлена під сумнів. Ми зараз працюємо над підписанням меморандуму про обмін інформацією, оскільки збитий Боїнг є частиною нашого позову до Росії щодо фінансування тероризму, а саме – постачання зброї для того, щоб збити цей літак", - сказала О.Зеркаль в ефірі "5 каналу" в середу.

При цьому заступник глави МЗС додала: "Ми вже на фінальному етапі підписання цього меморандуму".

Як повідомлялося, міністр юстиції України Павло Петренко і міністр безпеки і юстиції Нідерландів Стеф Блок на початку липня 2017 року підписали двосторонню угоду про міжнародне правове співробітництво в частині злочинів, пов'язаних з катастрофою літака "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній" на Донбасі в 2014 році .

У нідерландському уряді зазначили, що двостороння угода з Україною дозволяє здійснювати судове переслідування винних за загибель всіх жертв з 17 країн світу, а не тільки громадян Нідерландів. "Вона передбачає, що судове переслідування підозрюваних у збитому польоті MH17 буде щодо всіх 298 загиблих катастрофи. Це дає всім родичам однакові права в голландському процесі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, угода дає можливість допиту українських підозрюваних через відеозв'язок з Нідерландами. "Також врегульовано питання потенційної передачі засуджених. Це важливо, тому що українська Конституція не допускає видачі громадян", - підкреслюється в повідомленні.

Представники країн, які співпрацюють у розслідуванні цієї катастрофи - Нідерландів, Австралії, Малайзії, України і Бельгії, раніше прийняли рішення, що справи підозрюваних у справі про катастрофу рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" на Донбасі будуть розглядати в Нідерландах в рамках нідерландського законодавства.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб, всі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати свого кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з її висновками, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставлена в Україну з Російської Федерації та, після того, як вона була використана для атаки на авіалайнер рейсу МН17, була знову повернута на територію РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

Реєстрація для участі у вступних іспитах до магістратури стартує 7 травня і триватиме до 29 травня

В Україні без світла майже 500 населених пунктів - "Укренерго"

Понад 400 тис. споживачів одночасно залишалися без світла на Сумщині через нічний удар РФ - Міненерго

На заході та півночі України в понеділок очікуються грози

У результаті місії ГУР у Криму знищено швидкісний катер ворога

СБУ затримала двох ворожих агентів, які готували масовані обстріли України напередодні Великодня

Окупанти передислоковують сили для можливого наступу на Харків - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА