13:53 08.09.2017

Україна у 2018-2019 рр. очікує 50-80 млрд куб. м транзиту газу на рік через свою ГТС із подальшим зниженням

2 хв читати
Україна у 2018-2019 рр. очікує 50-80 млрд куб. м транзиту газу на рік через свою ГТС із подальшим зниженням

Україна у 2018-2019 рр. чекає на транзит газу через свою ГТС у щорічному обсязі 50-80 млрд куб. м, але в подальшому з огляду на розвиток проектів будівництва Росією обхідних газопроводів цей показник може впасти до 15-40 млрд куб. м на рік і нижче.

Такий прогноз міститься в оприлюдненій Енергетичній стратегії України до 2035 року "Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність", затвердженій розпорядженням Кабінету Міністрів.

"Наявність успішних результатів просування ініціатив щодо збільшення залежності від постачання російського газу до Європи, отримані дозволи на будівництво газопроводів, підписані контракти з субпідрядниками, оприлюднені плани часткового демонтажу ГТС РФ на вході в Україну не дозволяють прогнозувати збереження обсягів транзиту російського газу через ГТС України на поточних рівнях", - йдеться в документі.

Розробники стратегії нагадують, що на сьогодні відсутні документальні підтвердження транзиту через ГТС України після 2019 року у зв'язку із закінченням дії відповідного контракту між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром".

У зв'язку з цим Україна має оптимізувати роботу своєї ГТС, інтегрувавши її в європейську систему газових постачань, забезпечити можливість європейським компаніям купувати газ на східному кордоні України шляхом облаштування там точок входу станціями вимірювання та обліку якісних параметрів газу. Це дасть змогу зберегти використання української ГТС для транзиту російського газу до Європи.

Україна має забезпечити максимальну надійність і прозорість діяльності оператора своєї ГТС, впровадити європейське законодавство в енергосфері, зокрема стандартні мережеві кодекси ЄС, і залучити іноземного партнера до її управління.

Автори стратегії також відзначають недозавантаженість наявних потужностей підземних сховищ газу (ПСГ) України, необхідність збільшення ефективності їх експлуатації і технічних параметрів із залученням передового досвіду з управління ними. Так, на сьогодні доступні 8-15 млрд куб. м потужностей ПСГ країни для сезонного зберігання газу іншими компаніями, зокрема іноземними.

Крім того, транспортування газу ГТС України для внутрішніх споживачів країни до 2035 року очікується на рівні 26-30 млрд куб. м на рік.

Як повідомлялося, Україна в 2016 році збільшила транзит природного газу через свою газотранспортну систему (ГТС) на 22,5% (на 15 млрд 121,1 млн куб. м) порівняно з 2015 роком - до 82 млрд 200,1 млн куб. м.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м. До складу ГТС також входять 12 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА