18:48 11.09.2017

Amnesty International вимагає негайного звільнення Чийгоза

2 хв читати
Amnesty International вимагає негайного звільнення Чийгоза

Міжнародна неурядова організація Amnesty International виступає за негайне звільнення заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, засудженого судом в анексованому Криму до восьми років позбавлення волі, повідомляє прес-служба організації в понеділок.

"Несправедливий судовий процес проти А.Чийгоза є кульмінацією у низці сфальсифікованих і демонстративно неправдивих кримінальних та адміністративних справ, ініційованих окупаційною російською владою проти членів кримськотатарської спільноти. Це уособлення безперервного переслідування активістів, чий єдиний "злочин" - затятий опір російській анексії Криму", - зазначила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

У повідомленні зазначено, що заступника голови меджлісу визнали винним в організації "масових заворушень", пов'язаних із сутичками 26 лютого 2014 року між проукраїнськими та проросійськими протестувальниками, під час яких загинули двоє людей.

"Російська окупаційна влада знов чинить репресії в Криму, кидаючи за ґрати чоловіка, який, за свідченнями очевидців та відеозаписами, намагався заспокоїти натовп, щоб запобігти насильству", - наголосила О.Покальчук.

При цьому в Amnesty International Україна зазначають, що навіть за визначенням російського кримінального кодексу, згідно з яким А.Чийгоза звинуватили та засудили, ці події не відповідають критеріям "масових заворушень".

"А.Чийгоз є в'язнем совісті, якого позбавили волі виключно через мирну реалізацію його прав людини. Він має бути звільнений негайно та безумовно", - резюмувала О.Покальчук.

Як повідомлялося, 11 вересня так званий Верховний суд Криму засудив до восьми років ув'язнення в колонії заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

А.Чийгоза затримали 29 січня 2015 року в Криму за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року, фактично - за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею кримського парламенту, коли мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема з партії "Русское единство".

Президент України Петро Порошенко заявив, що вирок А.Чийгозу є черговим вироком Російській Федерації, яку на міжнародному рівні визнано окупантом.

Міністр юстиції України Павло Петренко під час зустрічей в Раді Європи порушить питання стосовно українських політв'язнів у Росії та окупованому нею Криму, а також ухвалення т. зв. владою Криму незаконного вироку заступнику голови меджлісу кримськотатарського народу А.Чийгозу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА