09:25 16.09.2017

Економіка України не готова до відмови від азбесту - профільне об'єднання

3 хв читати
Економіка України не готова до відмови від азбесту - профільне об'єднання

Вітчизняна економіка не готова до повної відмови від використання азбесту, про це повідомив виконавчий директор асоціації "Українське хризотилове об'єднання" Петро Пожарко на прес-конференції в четвер у Запоріжжі.

«До відмови не готові споживачі, - альтернативи дуже дорогі, не готові виробники, - заміна азбесту целюлозою призводить до крихкості і недовговічності кінцевого продукту, альтернативні технології вимагають величезних інвестицій і знову ж ведуть до зростання вартості кінцевого продукту», - пояснив він. Крім того, в низці галузей замінників просто немає. «Для автомобілів, особливо великовантажних, а також на залізниці фактично не існує альтернативи азбестовмісним колодкам», - заявив глава асоціації "Українське хризотилове об'єднання" Юрік Торосян.

За словами представників асоціації, в США не існує заборони використання хризотилового азбесту.

Крім того, згідно з даними дослідження держустанови «Інститут економіки та прогнозування НАН України», на яке посилаються в асоціації, прогнозовані прямі загальні втрати вітчизняних виробників хрізолітцементной продукції складуть 3,1 млрд грн. Втрати виробників портланд-цементу [основної складової аcбестомістких шиферу та труб - І.Ф.] - не менше 260 млн грн. щорічно. Потенційні збитки посередницьких організацій складуть ще близько 657 млн грн.

У підсумку, навіть без урахування заміни всіх шиферних покрівель у країні, які передбачає заборона, тільки реальні прямі втрати економіки становитимуть близько 4 млрд грн.

Як повідомлялося, 26 червня МОЗ України повідомив про прийняття наказу, що передбачає заборону виробництва і використання всіх видів азбесту, азбестових виробів і матеріалів в технологічних процесах, а також при проведенні будівельних робіт в країні.

Як зазначало відомство, використання азбесту і продукції, яка його містить, може викликати такі захворювання як азбестоз, мезотеліома і рак легенів.

У свою чергу, Асоціація "Українське хризотилове об'єднання" закликала МОЗ відкликати наказ про заборону використання азбесту для обговорення документа з представниками галузі та прийняття більш виваженого рішення. "Ні асоціація, ні азбестоцементні підприємства не були запрошені експертами МОЗ до обговорення наказу, який ставить під загрозу існування цілу галузь в Україні", - йдеться в прес-релізі.

Як зазначає асоціація, пояснювальна записка до нормативно-правовому акту не містила всебічної оцінки наслідків його прийняття для хризотил-азбестового галузі та економіки України, в ній також були відсутні посилання на дані про вивчення захворюваності та смертності від використання хризотилового азбесту в країні.

"Екстраполяція даних про смертність в європейських країнах, де використовувався амфіболовий азбест, на Україну, яка завжди використовувала хрізотіловий азбест, є некоректною, оскільки різні види азбесту відрізняються за своєю структурою і властивостями, і мають різний ризик для здоров'я людини", - підкреслювали в асоціації .

За її даними, заборона використання азбесту призведе до негайної зупинки підприємств галузі і позбавлення роботи співробітників підприємств, оскільки сама галузь не в змозі протягом шести місяців перейти на виробництво продукції з використанням замінників азбесту.

В даний час в Україні існує сім підприємств, які використовують у виробництві азбест, на них працюють близько 1 тис. Чоловік, які створюють додаткові 15 тис. Робочих місць в суміжних галузях.

Асоціація також уточнює, що в даний час єдиним постачальником хризотил-азбесту як сировини є Казахстан.

У період з 2006 року по перше півріччя 2016 року в Україну було імпортовано 556 тис. Тонн хризотилового азбесту, в тому числі з Росії - 64,5% (358,8 тис. Тонн), з Казахстану - 35,5% (197, 2 тис. тонн.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА