18:10 27.09.2017

Міжнародні закупівлі заощадили значну частину коштів держбюджету - Рахункова палата

2 хв читати
Міжнародні закупівлі заощадили значну частину коштів держбюджету - Рахункова палата

Закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації в 2015-2016 році заощадили значну частину бюджетних коштів, але не забезпечили своєчасний доступ пацієнтів до препаратів.

Згідно з рішенням Рахункової палати, оприлюдненим на сайті, про результати проведення аудиту ефективності використання коштів держбюджету, виділених у 2015-2016 роках - першому півріччі 2017 року на здійснення закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення (ВМП) міжнародними спеціалізованими організаціями, термін від моменту оплати до поставки лікарських засобів становить близько 20 місяців.

"Порівняння однакових обсягів і номенклатури таких закупівель свідчить про те, що загальна економія коштів державного бюджету в цей період (2015-2016 рік) становила, згідно з розрахунками, 373,6 млн грн або близько 39% вартості перевірених закупівель. Водночас мету закону № 269 від 19.03.2015 (про закупівлі через міжнародні організації - ІФ) щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних препаратів не було досягнуто", - зазначено в рішенні.

Загалом, в документі відображені раніше оприлюднені зауваження Рахункової палати - відсутність об'єктивності при виборі міжнародних організацій для здійснення закупівель, належної організації процедурних питань закупівель, невідповідність міжнародних закупівель ліків вимогам законодавства до інших публічних закупівель, створення спеціальних умов для діяльності міжнародних організацій, а також неналежний рівень прозорості, при якому вони мали можливість не оголошувати деталі тендерів - учасників закупівель, цінові пропозиції, умови та терміни поставки.

У рішенні зазначено, що при затвердження паспорта бюджетної програми ("Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру") була врахована лише потреба в закупівлі ліків, імунобіологічних препаратів та ВМП для медустанов, що не відповідає пріоритетам державної політики в сфері охорони здоров'я щодо частини профілактики захворювань, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності.

Крім того, у відомстві вважають, що витрати, визначені МОЗ та Міністерством фінансів на медзакупкі, "не сприяли забезпеченню соціальної справедливості і захисту прав усіх громадян на охорону здоров'я".

У Рахунковій палаті стверджують також, що МОЗ не забезпечило належного виконання своїх повноважень щодо визначення необхідної номенклатури - не розроблені розпорядчі документи щодо регламентації порядку визначення та затвердження номенклатури, не визначено терміни її розгляду і затвердження, не передбачено відповідальність членів експертних групи, які беруть участь у формуванні номенклатури за прийняті ними рішення.

У рішенні зазначено, що закупівля медикаментів та ВМП не позбавили міністерство невластивих йому функцій.

У свою чергу, міжнародні спеціалізовані організації загалом забезпечили виконання зобов'язань за підписаними договорами. Ціни, за якими вони закуповували ліки, у більшості випадків нижчі цін препаратів, які закуповував сам МОЗ у 2014 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА