17:10 05.10.2017

МВФ виступив проти депутатських правок до системи відшкодування ПДВ

2 хв читати
МВФ виступив проти депутатських правок до системи відшкодування ПДВ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) стурбований депутатськими правками в систему відшкодування ПДВ, повідомляється в листі постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана голові Верховної Ради Андрію Парубію і прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, опублікованому в соцмережі Фейсбук народним депутатом Андрієм Журжій.

"Ми стурбовані законопроектом 7115, що перебуває на розгляді в парламенті, який, за умови його прийняття, замінить систему електронної перевірки правом обласних інспекцій ДФС на свій розсуд вирішувати, припиняти чи ні податкові накладні. Таким чином, законопроект розгортає у зворотний бік осучаснення системи адміністрування відшкодування ПДВ, завдає удару по інституційній цілісності ДФС і ризикує відновити злоякісну практику заборгованості з відшкодування ПДВ", - йдеться в листі.

Як повідомлялося, згідно з прийнятими наприкінці 2016 року змінами до Податкового кодексу, з липня 2017 року в штатному режимі запрацювала система автоматичної реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі ПН. ДФС отримала право відмовити в реєстрації по ряду критеріїв оцінки ступеня ризиків.

За першу декаду роботи система заблокувала 1,1% податкових накладних. Відтоді ДФС констатувала скорочення цього показника. Так, станом на 1 вересня налічувалося 201 тис. заблокованих податкових накладних, що становило 0,5% від усієї кількості.

Пославшись на скарги з боку бізнесу, комітет з питань податкової та митної політики розробив законопроект про повернення до тестового режиму роботи системи автоматичної реєстрації податкових накладних. Законопроект, зокрема, передбачає надання права керівникам головних управлінь ДФС у деяких випадках застосовувати процедуру зупинки податкових накладних.

Проект закону зареєстрований у Верховній Раді. Прем'єр-міністр України В.Гройсман і міністр фінансів Олександр Данилюк виступили проти введення таких змін, акцентувавши на поверненні за таких умов до корупційних схем відшкодування ПДВ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА