17:38 05.10.2017

ЄБРР розчарований ходом приватизації в Україні

3 хв читати
ЄБРР розчарований ходом приватизації в Україні

Україні для прискорення зростання економіки та залучення іноземних інвесторів необхідно розблокувати процес приватизації, і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), як і раніше, готовий надати технічну підтримку і щодо деяких об'єктів виступити покупцем міноритарного пакета акцій, повідомив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіз Маліж.

"Результатів (приватизації) немає. І це один із найбільших провалів", - констатував він в інтерв'ю журналістам у кулуарах форуму Ukraine Silk Road Trade Finance з питань торговельного фінансування, організованого ЄБРР та Укрексімбанком у Києві.

За словами Ф.Маліжа, спроби продати Одеський припортовий завод (ОПЗ) "із відомим негативним результатом" межують із божевіллям, а низка продажів блокувальних пакетів акцій енергетичних компаній у серпні цього року, "м'яко кажучи, була далека від міжнародних стандартів", оскільки вони проводилися фактично на безальтернативній основі.

"Така приватизація не в інтересах держави", - вважає представник ЄБРР.

На його думку, ситуацію може виправити поданий урядом до Верховної Ради новий законопроект про приватизацію, а також політична воля.

"Потрібні інші підходи з боку Фонду держмайна. Фонд повинен мати достатні повноваження, щоб проводити приватизацію. Якщо буде політичне рішення проводити приватизацію, а у Фонду буде досить повноважень - така приватизація буде успішною. І таку приватизацію ми зможемо підтримати", - наголосив Ф.Маліж.

Він пояснив, що підтримка банку насамперед може полягати в технічній допомозі і державі, і конкретній компанії - у формі цільової допомоги задля поліпшення процесів, як це відбувається в "Нафтогазі".

"Також ЄБРР може бути інвестором, купуючи міноритарну частку компанії з метою її підготовки для подальшого продажу стратегічному інвесторові або одночасно зі стратегічним інвестором, коли, приміром, стратег купує 51%, а ЄБРР - 9%", - додав керуючий директор ЄБРР.

За його словами, інвесторам і ЄБРР будуть цікаві компанії в енергетичному секторі, сільськогосподарські підприємства.

Ф.Маліж закликав Україну різко скоротити кількість об'єктів держвласності, і під час обговорення цього питання доводити необхідність збереження їх за державою, а не необхідність їх приватизації, як нині.

Говорячи про обсяги вкладень ЄБРР в Україну, представник банку підтвердив його бажання щорічно інвестувати в проекти в країні близько EUR1 млрд.

"Як тільки інвестиційний клімат покращиться, ми робитимемо більше проектів. Ми хочемо щорічно інвестувати в Україну EUR1 млрд. Але минулого року, на жаль, було лише EUR600 млн, і, звичайно, ЄБРР цим не дуже задоволений", - констатував він.

Ф.Маліж зазначив, що після затвердженого днями проекту для "ArcelorMittal Кривий Ріг" на EUR200 млн загальний обсяг інвестицій поточного року залежатиме від проходження трьох проектів, пов'язаних із державою: Харківського метрополітену (EUR160 млн) і двох проектів "Укрзалізниці" - електрифікації (EUR150 млн) та рухомого складу ($150 млн).

Як повідомлялося, держбюджет-2017 передбачає 17,1 млрд грн надходжень від приватизації, проте за підсумками першого півріччя бюджет отримав лише 0,11 млрд грн. Фонд поліпшив цей показник на 3,05 млрд грн за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група "СКМ" Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольними пакетами.

За словами нового керівника ФДМ Віталія Трубарова, до кінця року приватизація може принести ще максимум 0,2-0,3 млрд грн.

Надходження від приватизації в 2016 році становили 0,19 млрд грн за плану 17,1 млрд грн. Урядовий проект держбюджету-2018 передбачає надходження від приватизації 22,5 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА