13:23 06.10.2017

ФАО запустила в Україні проект із поліпшення управління природними ресурсами лісостепової зони вартістю $12 млн

2 хв читати
ФАО запустила в Україні проект із поліпшення управління природними ресурсами лісостепової зони вартістю $12 млн

ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) розпочала реалізацію чотирирічного проекту вартістю $12 млн щодо поліпшення управління природними ресурсами та скорочення негативних дій на лісостепову зону України.

Згідно з прес-релізом ФАО, фінансування цього проекту частково здійснюється Глобальним екологічним фондом (ГЕФ).

Проект буде запущений у трьох областях - Київській, Харківській і Миколаївській, де на 33 тис. га буде проведено необхідні дослідження, після чого розпочнеться практична частина реалізації проекту.

Перший етап передбачає вдосконалення законодавчої та інституціональної систем із метою забезпечення сталого управління природними ресурсами.

Наступним етапом заплановано відновлення продуктивності та стійкості виробничих ландшафтів. Кліматично оптимізовані методи ведення сільського господарства будуть впроваджені на 3,5 тис. га землі.

У ФАО зазначили, що до моменту завершення проекту в 2021 році близько 3 тис. га лісових угідь для виробництва деревини використовуватимуться раціонально, що послужить зниженню масштабу проблем, пов'язаних з ерозією ґрунтів. На сільськогосподарських землях буде висаджено широколистяні породи дерев, буде розроблено принципи роботи з вітрозахисними смугами. У лісостеповій зоні буде організовано демонстраційну ділянку площею 1 тис. га, де буде проведено заходи, пов'язані з контролем водних ресурсів, комах-шкідників і хвороб.

"ФАО реалізує кілька проектів в Європі та Центральній Азії, що фінансуються Глобальним екологічним фондом, але в Україні цей проект - перший. Ці проекти стосуються сталого лісокористування, зміни клімату та деградації земель. Очікується, що після них будуть й інші проекти, наприклад, у Сербії, Молдові та Узбекистані", - наведено в повідомленні слова спеціаліста ФАО з координації ГЕФ в Європі та Центральній Азії Анастасії Ідрисової.

За даними ФАО, в Україні переважають землі сільськогосподарського призначення, вони становлять близько 70% усієї площі земель у країні. На другому місці - ліси, що займають 16% території.

"На жаль, і сільськогосподарські, і лісові угіддя деградовані, виснажені або навіть забруднені. Ерозія ґрунтів під впливом води і вітру, окислення та заболочування ґрунтів - ці дедалі більші проблеми, спричинені неналежними практиками управління, посилюються зміною клімату", - зазначають в організації.

За словами А.Ідрисової, в сільському господарстві зайнято 19% населення країни.

"Проект розроблений таким чином, що зрештою саме ці люди отримають найбільшу вигоду від поліпшення стану сільськогосподарських земель і лісів", - зауважила А.Ідрисова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА