15:26 10.10.2017

Лише 2% українських науковців задоволені рівнем фінансування

2 хв читати
Лише 2% українських науковців задоволені рівнем фінансування

Абсолютна меншість (2%) українських науковців вважає, що їхня наукова діяльність фінансується достатньою мірою, свідчать дані опитування соціологічною групою "Рейтинг", оприлюднені на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Водночас, згідно з даними опитування, 55% вважають, що вона фінансується частково, 35% - що їхня діяльність взагалі не фінансується.

Майже кожен четвертий (28% опитаних) розглядає можливість покинути роботу науковця на користь іншої діяльності. Головною причиною опитані називають незадовільний рівень оплати праці (87% респондентів). 41% вказують розчарування в розвитку української науки, 57% вважають недостатнім рівень фінансування їхніх наукових розробок, 19% вважали за краще б реалізуватися в іншій сфері.

26% респондентів розглядають можливість переїзду за кордон для здійснення наукової діяльності. Серед тих, хто замислюється про таку "наукову еміграцію", більше науковців зі Львова, найменше - з Одеси.

Водночас, відповідаючи на запитання "чи подавалися ви за останні п’ять років на одержання наукових грантів від органів державної влади в Україні або міжнародних організацій" дві треті респондентів відповіли негативно, тоді як лише 33% позитивно. При цьому лише кожен п'ятий із тих, хто подавався на такі гранти, їх одержував.

Згідно з результатами опитування, 47% опитаних вважають, що отримати грант від міжнародних організацій досить складно, і лише 33% вважають, що це можна зробити досить легко.

При цьому 86% опитаних вважають, що науковці мають популяризувати науку, проте лише 45% заявили, що особисто провадять таку діяльність, зокрема читають лекції, публікуються в ненаукових журналах, дають коментарі в ЗМІ, беруть участь у телепрограмах. Крім того, майже 90% респондентів підтримують ідею створення в Україні Центру популяризації науки і підтримки вітчизняних наукових досліджень.

Дослідження було проведене соціологічною групою "Рейтинг" із 4 по 30 вересня 2017 року на замовлення медіа-центру "Дім інновацій" серед співробітників наукових закладів Дніпра, Києва, Львова, Одеси та Харкова. У дослідженні взяла участь 1 тис. респондентів із 35 наукових закладів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА