17:17 10.10.2017

Найближчі 2 роки кількість активних кредитних карт може збільшитися на 20%

2 хв читати
Найближчі 2 роки кількість активних кредитних карт може збільшитися на 20%

Найближчі два роки кількість активних кредитних карт може збільшитися на 20%, вважає директор із роздрібного бізнесу банку "Кредит Дніпро" Марина Дутлова.

"На сьогодні - 10-11 млн активних кредитних карт. Якщо йти такими темпами, як наразі, ми вважаємо, що в найближчі два роки емісія може збільшитися на 20%. Таким чином, ми можемо побачити 14-15 млн активних кредитних карт", - сказала вона під час "круглого столу" в Києві у вівторок.

Серед основних чинників, які заважають динамічному просуванню кредитних карт на ринок, М.Дутлова назвала високу закредитованность населення в минулі періоди, негативний досвід користування кредитними продуктами, повільне економічне зростання, а також відсутність розуміння клієнтами банків стабільних джерел доходу в середньостроковій перспективі. Вона також повідомила, що наразі 34% українців не користуються платіжними картами.

Голова правління Ідея Банку Михайло Власенко під час "круглого столу" зазначив, що якщо кеш-кредитами користуються клієнти в невеликих населених пунктах, то кредитними картами - у великих містах, де створена інфраструктура для використання кредитних карт.

"Стан економіки дуже сильно впливає на портрет клієнта або профіль клієнта - брати йому кеш-кредит або створювати довгострокові відносини (з банком) за допомогою кредитної картки. Після підвищення мінімальної зарплати (до 3,2 тис. грн з 1 січня 2017 року) споживчі настрої покращилися. Водночас процентна ставка за кредитними картами дуже висока - від 40% до 50% ", - сказав банкір.

Голова правління банку "Форвард" Андрій Кисельов під час круглого столу зазначив, що перехід банків на міжнародний стандарт фінансової звітності МСФО9 може призвести до значного збільшення суми резервів, що негативно позначиться на сегменті кредитних карт.

"Ми зараз переходимо на МСФО9. За стандартом МСФО9, якщо хоча б на день допущено прострочення за кредитом, то необхідно на 100% сформувати резерви, а потім, мірою того, як відбуватиметься погашення кредиту, їх розформовувати. Неврегульованим залишилося ще одне питання - якщо вносяться зміни до договору (з клієнтом), то це з позиції НБУ є реструктуризацією і цей актив вважається негативно класифікованим. Кілька питань з точки зору резервування залишаються відкритим, і до того часу, доки не будуть поставлені всі крапки над " і", не можна говорити про те, що картковий бізнес почне активно розвиватися", - сказав він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА